Volledig scherm
Hoogleraar Pieter Tops temidden van de buurtbewoners Jo Janssens en Jan de Fyter. © Beeld Werkt

De Vogeltjesbuurt is de Vogeltjesbuurt niet meer: 'Het gaat hier een stuk beter'

TILBURG - De ruige volkswijk en het afvoerputje zoals de Vogeltjesbuurt in Tilburg jarenlang bekend stond, is de buurt al lang niet meer.  Niet meer zoals in het boek van hoogleraar Pieter Tops dat  maandag werd gepresenteerd. ,,De laatste jaren gaat het hier een stuk beter", vindt de 83-jarige buurbewoner Jo Janssens.

De Vogeltjesbuurt en de aanpalende Visserijbuurt in de buurt Broekhoven, werden in de jaren 50 aangewezen als concentratiegebied voor 'asociale' en 'antisociale' families. De bittere armoe die in de wijk werd geleden veranderde in de jaren '80  met de opkomst van de drugseconomie. De productie van synthetische drugs en de teelt van wiet zorgden dat de welvaart in de wijk steeg. Pas na de eeuwwisseling ging het roer om. Wietzoldertjes werden ontruimd, criminelen gearresteerd. De oude woningen werden gesloopt, er kwam nieuwbouw terug. 

Quote

We willen onderhand wel eens van onze slechte naam af.

Buurtbewoner Jo Janssens

,,En de laatste jaren gaat het hier een stuk beter", verzekerde de 83-jarige Jo Janssens maandagmiddag bij de presentatie van het boek van hoogleraar Tops over de wijk. ,,Ik hoop dat dat ook duidelijk wordt, want we willen onderhand wel eens van onze slechte naam af." 

Janssens is één van de bewoners waarmee Tops lange gesprekken voerde om antwoord te krijgen op de vraag hoe de drugsindustrie zo'n stevige greep op de wijk kon krijgen. Samen met Jan de Fyter, een andere bron voor Tops, kreeg Janssens het eerste exemplaar van het boek overhandigd.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.