Volledig scherm
Stockfoto geld © ANP

Direct uitkering en huis voor Tilburgers die uit de gevangenis komen

TILBURG - Tilburg gaat mensen die terugkeren van detentie een warm welkom bezorgen. Ze kunnen direct weer een uitkering of woning krijgen en geld voor de eerste kosten van levensonderhoud.

Op die manier wil de gemeente voorkomen dat mensen snel weer de fout ingaan. ,,Uit ervaringsgegevens weten we dat de kans op recidive het hoogst is direct na detentie", schrijven B en W in een toelichting op hun besluit. Doel: overlast en maatschappelijke schade voorkomen en bevorderen dat mensen weer gaan werken of een opleiding volgen.

Na een detentie van maximaal zes maanden kunnen mensen direct weer een uitkering krijgen. Maar hen wordt ook bijzondere bijstand aangeboden voor inrichting van de woning en de eerste kosten van levensonderhoud. 

Vaste lasten

De gemeente wil ook voorkomen dat mensen hun huurwoning kwijtraken als ze moeten gaan zitten. Daarom wordt bezien of in bepaalde gevallen de vaste lasten voor hen worden doorbetaald. Om tijdelijk inwonen bij familie of kennissen te vergemakkelijken kan tijdelijk worden afgezien van de kostendelersnorm. De hoofdbewoner ondervindt voor de eigen uitkering dan geen nadeel van zijn of haar gastvrijheid.  

Tilburg e.o.