Volledig scherm
De uitkijktoren in Moerenburg. Ontwerp Elena Lledó. © uitkijktoren

Dit is ie: de uitkijktoren in Moerenburg

UPDATETILBURG -  Uit vijf ontwerpen is Lus in het Landschap door Tilburgers gekozen tot uitkijktoren in Moerenburg. De toren in de vorm van een spiraal wordt 25 meter hoog en bestaat uit een langzaam omhoog lopend voetpad. Het ontwerp is gemaakt door Elena Lledó. 

De ontwerpen waren tentoongesteld bij de bibliotheek in de binnenstad en daarna bij de abdij Koninghoeven. Zo'n 1.100 mensen brachten een stem uit. Dat is meer dan CuPuDo (Cultuur in het Openbare Domein), organisator van de stemming, had verwacht. 

Een krappe meerderheid koos voor Lus in het Landschap. Die toren kreeg net iets meer stemmen dan De Nieuwe Herdgang.  Architecte lena Lledó gaat het ontwerp nu verder uitwerken. Het is de bedoeling dat die voorbereidingen begin 2018 klaar zijn en dat de toren eind volgend jaar voor het publiek open is.

De kosten bedragen 275.000 euro. Dat bedrag komt uit een potje voor de totale aanpak van Moerenburg dat voor een groot deel is gevuld door de provincie.  De toren komt in het gebied tussen de A58 en de A65. Vanuit de toren is uitzicht op de abdij, Moerenburg en de stad Tilburg. 

Wethouder Marcelle Hendrickx (Cultuur) is blij met het kunstwerk in Moerenburg. ,,Tilburg verdient het als voorloper in van kunst in de openbare ruimte opnieuw die rol te pakken. We doen dat vanuit de kracht van de stad en leggen nieuwe verbindingen.  De uitkijktoren is een initiatief dat wordt gedragen door de stad." 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.