Beeld van Mundial 2018 in de Spoorzone.
Volledig scherm
Beeld van Mundial 2018 in de Spoorzone. © Beeld Werkt

Doek valt definitief voor Festival Mundial

TILBURG - Festival Mundial is niet meer. De organisatoren zien geen kans meer het voor Tilburg beeldbepalende festival nog op poten te zetten. ,,Het is niet verantwoord om op deze manier door te gaan", zegt Patrick Kokx, een van de twee directeuren.

De laatste editie van Mundial, de 31ste in de geschiedenis verliep zakelijk desastreus. Het bezoekersaantal viel in juni dit jaar zo tegen dat de organisatie niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Hoe groot het tekort is, wil de organisatie ook nu niet zeggen.

 ,,Over de zakelijke kant doen we geen mededelingen. Dat is een proces dat nog loopt", aldus Kokx. Ook de vraag of uitstel van betaling is aangevraagd beantwoordt hij niet. 

Meteen na het festival van dit jaar werd al bekend dat Mundial in zwaar weer verkeerde. Toen werd nog in het midden gelaten of er ook volgend jaar een festival zou zijn. Vrijdag kregen de schuldeisers via een advocaat een brief waarin werd meegedeeld dat het doek is gevallen. ,,We zijn met hen nog steeds in gesprek", zegt Kokx. 

Festival Mundial moest dit jaar vrijwel geheel de eigen broek ophouden. Alleen de gemeente Tilburg verleende nog een subsidie, 100.000 euro uit de evenementenpot. Twee jaar eerder waren subsidies van het landelijke Fonds voor de Podiumkunsten en de provincie weggevallen.

In 2017 traden nieuwe organisatoren aan, als opvolgers van Mundial Productions van Jan Drissen en Erwin Schellekens. Horecaman Rien van Linschoten was inmiddels aan boord, hij investeerde ook. Kokx: ,,We hebben twee jaar lang geprobeerd het festival nieuw leven in te blazen met een enthousiaste club mensen. We moeten nu vaststellen dat een kwalitatief hoogstaand evenement zoals wij dat voor ogen hebben niet rendabel te maken is. Dit doet ons pijn."

Tilburg e.o.