Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Politie ZWB

Dongenaar geplukt voor 9.750 euro aan drugsgeld, en hij krijgt 2,5 jaar celstraf

DONGEN - Een 33-jarige Dongenaar krijgt 2,5 jaar cel voor het bezit van grondstoffen voor drugs en het bezit van een vuurwapen. Ook wordt hem bijna 10.000 euro afhandig gemaakt. Geld dat hij verdiende in de drugsscene, stelt de rechtbank van Den Bosch.

Bij de inval in het huis van de man op 22 februari 2018 vonden agenten stapels met in totaal 200 biljetten van 20 euro. Die worden door consumenten veel gebruikt bij betalingen in de drugsscene. Ook lagen er biljetten van 200 en 500 euro. Deze laatste, stelt de rechtbank, worden nauwelijks gebruikt in het gewone betalingsverkeer maar wel in het criminele circuit. 

Omdat in het huis bovendien elf zakken en vier jerrycans werden gevonden met grondstoffen voor het maken van synthetische drugs, een geldtelmachine, een vuurwapen en een testapparaat voor cocaïne, gaat de rechter ervan uit dat de Dongenaar het geld verdiende met drugszaken.

Bekende crimineel

De politie kwam hem op het spoor tijdens een onderzoek naar een Belgisch/Nederlandse drugsbende, die onder leiding zou staan van de bekende crimineel John H. uit St. Willebrord.

De man zelf beweert dat de grondstoffen van iemand anders waren en dat hij ze tegen betaling stalde. 

Justitie stelde twee weken geleden tijdens de zitting dat de Dongenaar diep in het criminele circuit zit en eiste 27 maanden cel, waarvan 6 voorwaardelijk. De rechtbank vindt die straf te mild en legt dus 30 maanden op, waarvan 6 voorwaardelijk. Ze vindt dat de 33-jarige door het bezit van de grondstoffen heeft bijgedragen aan de productie van drugs.

,,Synthetische drugs zijn een gevaar voor de gezondheid. Daarnaast brengt de productie ervan gevaren met zich mee voor het milieu", aldus de rechter, verwijzend naar de vele dumpingen. Bovendien rekent de rechtbank hem zwaar aan dat hij een vuurwapen met munitie in zijn bezit had. 

Tilburg e.o.