Volledig scherm
Ernstig ongeval Tilburg doorrijder © Toby de Kort

Doorrijden na ongeluk gebeurt dagelijks, maar steeds minder vaak

TILBURG - Het gebeurt vrijwel dagelijks dat een veroorzaker van een verkeersongeluk zonder gegevens achter te laten doorrijdt. Dat meldt de politie naar aanleiding van het ongeluk op de Ringbaan Oost in Tilburg, waar woensdag een scooterrijder zwaargewond raakte. Ook rijden regelmatig mensen door na een aanrijding met letsel: in 2017 dertig keer. 

Toch is dat al een daling van vier jaar daarvoor. In 2013 lieten 40 verkeersdeelnemers hun slachtoffer hulpeloos achter. Ook als het gaat om incidenten waarbij geen slachtoffers vallen komt doorrijden veel, maar steeds minder voor: vorig jaar werd er 13.400 keer aangifte gedaan, tegenover 15.700 in 2013. 

Poll

Doorrijden na een ongeluk moet altijd strafbaar zijn, ook als de doorrijder zich binnen 12 uur meldt

  • Eens (85%)
  • Oneens (15%)
62 stemmen

Het 'loont' wel om door te rijden na een kleine aanrijding: slechts tien procent van de doorrijders worden gepakt na politie-onderzoek. Als er gewonden zijn gevallen neemt de politie de zaak hoger op en is de kans ook groter dat de dader gepakt wordt: zo'n 27 procent. De enkele keer dat iemand doorrijdt na een dodelijk ongeluk wordt volgens de politie zo goed als altijd opgelost. In de afgelopen vier jaar gebeurde dat drie keer. 

Dat gebeurde onder andere bij Anouk Schuurmans uit Geffen. De 22-jarige vrouw werd in de nieuwjaarsnacht van 2017 doodgereden in Oss. De dader reed door en werd een dag later opgepakt in Nijmegen. 

Quote

Het 'loont' wel om door te rijden na een kleine aanrijding

Straffen

Het maakt niet uit of je schuldig bent aan het ongeluk: als je doorrijdt zonder je identiteit achter te laten ben je strafbaar. Wel kun je je nog binnen 12 uur melden op het politiebureau. In dat geval vervalt de straf, mits de politie niet actief naar je op zoek is. 

De straf hangt af van de ernst van de situatie. In veel gevallen komt de doorrijder er vanaf met een geldboete of taakstraf. In ergere gevallen kan er ook een maandenlange gevangenisstraf worden opgelegd en kan het rijbewijs worden afgepakt. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.