Volledig scherm
Met hun protestbordjes mengden de republikeinen zich tussen de schare Oranjefans. © Rebecca van de Kar

'Down with the crown'; niet iedereen in Tilburg is vandaag Oranjefan

TILBURG - Down with the crown, Willem IV niet hier.  Niet iedereen in Tilburg was donderdag even Oranjegezind. De protestbordjes van het Nieuw Genootschap Republikeinen spraken klare taal: weg met de monarchie. ,,We willen een tegengeluid laten horen."

Gestaag beweegt een stuk of twintig republikeinen mee langs de koninklijke route. Van keihard protest is weinig sprake; hun bordjes doen vooral het woord.

Het protest is intussen vaste prik. Sinds hun oprichting in 1998 laat het Genootschap iedere Koningsdag van zich horen. Samenscholen is verboden, dus staan de leden in tweetallen afzonderlijk langs de lijn. 

ZIE OOK: Republikeinen starten posteractie in Tilburg tegen Koningsdag

Hier en daar wordt een gesprek aangeknoopt, een enkele keer krijgen ze een negatieve opmerking toegeroepen. De reacties zijn wisselend, merkt ook republikein Arnold Jorna uit Utrecht. ,,Ik krijg bijval, maar er zijn ook mensen die vinden dat ik het feestje bederf." 

'Onbeschoft'

Tilburger Jules Maris (30) is één van die mensen. Hij stoort zich aan de borden en spreekt een demonstrant aan. Er volgt een verhitte discussie, maar wel met een biertje in de hand. Maris: ,,Verschillende meningen mogen er zijn. Maar ik vind het onbeschoft dat ze dit nu net op de verjaardag van de koning doen. Koningsdag hoort een feestje te zijn. Er zitten 365 dagen in het jaar, waarom moet dit nu net vandaag?"

Maar de republikeinen moeten het juist van Koningsdag hebben. ,,Een beetje partycrashers zijn we wel, maar juist een dag als deze vraagt om een tegengeluid", zegt Floris Müller (37), secretaris van NGR. ,,We willen het bewustzijn vergroten. Op welke dag kan dat nou beter? Er is veel onwetendheid over het Koningshuis. Maar als mensen onze argumenten horen, zijn ze het meestal wel met ons eens."  

ZIE OOK: Genootschap demonstreert netjes tegen Oranje-huis

Voelen ze zich geen roependen in de woestijn, met twintig man tussen duizenden Oranjefans? ,,Zeker niet", zegt Müller. ,,Vergelijk het met een politieke partij die flyers of rozen uitdeelt. Iedere burger die we bereiken is er één."

Tilburg e.o.