Volledig scherm
De autoloze stad © John Körmeling

Draaiend Huis had ook kleine Happy Street kunnen zijn

VIDEOTILBURG - Het Draaiend Huis bestaat tien jaar. Automobilisten en fietsers zien elke dag een doorzonwoning rondjes draaien. Maar de aanblik had anders kunnen zijn. Kunstenaar John Körmeling maakte ook een alternatief ontwerp: een 60 meter hoge stellage met huizen. Dat ontwerp werd later de inspiratie voor Happy Street in Shanghai. 

Het Draaiend Huis is geïnspireerd op een Nederlandse doorzonwoning. Dat leidt soms tot teleurstelling als mensen het rechttoe rechtaan huis zien, want de architectuur voor die VINEX-huizen - in Nederland zijn er duizenden gebouwd - blinkt niet bepaald uit in originaliteit.

Körmeling wilde dat juist aantonen. Maar hij maakte ook nog een ander ontwerp voor de Tilburgse rotonde. ,,Het huis dat er nu staat is mijn eerste ontwerp. Toen de gemeente dat onder ogen kreeg noemde ze het saai. Vervolgens maakte ik een nieuw ontwerp, een autoloze stad, zestig meter hoog, een stellage met huizen waar je doorheen kunt lopen. Dat ontwerp bleek te duur en we kwamen weer uit bij mijn oorspronkelijke ontwerp."

Körmeling vindt het huidige huis overigens het best passen op die plek. ,,Het Draaiend Huis als verbinding tussen de Efteling en kermisstad Tilburg."

Shanghai

Het ontwerp voor de autoloze stad heeft Körmeling gebruikt voor Happy Street, het Nederlands paviljoen voor de wereldtentoonstelling in Shanghai in 2010. In die 450 meter lange rode straat met het Chinese geluksgetal 8 als vorm zijn door Körmeling iconen uit de Nederlandse architectuur verwerkt: een Amsterdamse Schoolwoning, een gebouwtje van Dudok, het Rietveld-Schröderhuis. Ook het ontwerp voor het huidige Draaiend Huis, de doorzonwoning, kreeg een plaatsje in Happy Street. Zeven miljoen mensen bezochten het paviljoen. 

In het Brabants Dagblad van zaterdag een uitgebreid verhaal over draaiende huizen in deze wereld. Want ook in Amerika, Australië en Italië bouwen mensen draaiende huizen. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.