Volledig scherm
Het Ketelhuis, in 2015 aangewezen als gemeentelijk monument, zit boordevol asbest. © Stephan Jongerius

Droom in duigen: ook stokerij in Ketelhuis strandt op asbest

TILBURG - Asbest blokkeert opnieuw een nieuwe bestemming voor het Ketelhuis in de Tilburgse Spoorzone. Het initiatief voor een stokerij/distilleerderij annex horecazaak is definitief van de baan.

,,Saneren is onbetaalbaar", zegt initiatiefnemer Yvon Jonkers. Ze liet begin dit jaar zelf nieuw asbestonderzoek doen. ,,Het zit overal in: de ketels, de schoorstenen, de leidingen en eventueel nog op verborgen plaatsen. De gemeente heeft er wel iets voor over, maar daar red ik het bij lange na  niet mee." 

Eerder al ketste de verkoop van het Ketelhuis, dat vroeger de hallen van de NS Werkplaats verwarmde, eveneens af op het asbestprobleem. Amarant wilde een ton neertellen voor het gebouw, maar kwam daarover niet met de gemeente tot overeenstemming. Dat zou dan een vooruitgeschoven post worden van de zorgorganisatie in de Spoorzone. 

Plan-B

Het is nog onduidelijk of er een derde poging komt om het Ketelhuis een nieuwe toekomst te bieden. Het pand werd na de overname van het NS-terrein pas op de valreep behoed voor sloop. Vervolgens werd het in 2015, samen met vier andere gebouwen in de Spoorzone, aangewezen als gemeentelijk monument. Zowel Amarant als het plan voor de Stokerij kwam naar  kwamen naar voren uit selectie-procedures. 

Jonkers - dochter van wijlen Isidoris Jonkers van het toenmalige Likeurmuseum - ziet voorlopig een droom vervliegen. ,,Dit zou de perfecte plek zijn voor mijn initiatief: een ruig gebied voor mijn stoere collectie van ketels en gereedschappen. Het is denk ik ook een verlies voor de Spoorzone. Maar ik ga nu aan een plan-B denken. Ik heb nog altijd mijn concept en de collectie. Het kan ook op een andere locatie."  

Beide initiatieven wilden gebruik maken van het ontwerp van Buro013 Architecten. 

Volledig scherm
Het Ketelhuis na de voorgstelde transformatie door Buro013 © Buro013
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.