In het Vrijheidspark in Tilburg vond zondag voor het eerst in Brabant de herdenking van het slavernijverleden plaats.
Volledig scherm
In het Vrijheidspark in Tilburg vond zondag voor het eerst in Brabant de herdenking van het slavernijverleden plaats. © Stephan Jongerius

'Dubbelbloedje' steelt harten bij herdenking slavernij in Tilburg

TILBURG - Toespraken, kransleggingen, muziek en dans. Tilburg kan terugkijken op een gevarieerde eerste herdenking van het slavernijverleden. De harten in het Vrijheidspark stal 'dubbelbloedje' Noéh de Bruin. 

'Mijn afkomst van zwart en wit geeft mij mijn complete waarde. Van elk haal ik het beste uit mijn brein. Dat maakt mij zo bijzonder op deze aarde", zo luidde een strofe uit het gedicht dat de 14-jarige Tilburger voordroeg. Zijn uitsmijter werd met applaus en gejuich ontvangen. ,,Als dubbelbloedje hoef ik me nergens voor te generen, zolang ik me maar bewust ben van mijn eigen kracht."

Noéh kon model staan voor de eerste Brabantse herdenking van het slavernijverleden. Anders dan in Amsterdam - waar het slavernijverleden al jaren wordt herdacht - trok die een opvallend veelkleurig publiek. ,,Het slavernijverleden is onderbelicht, dit is een mooie manier om verbinding te zoeken", zei mede-organisator Kenneth Stam (31), zelf van gemengd Nederlands/Nederlandse afkomst. ,,We leven samen, we zullen het samen moeten doen." 

tekst loopt door onder foto

Kenneth Stam met echtgenote (midden) en hun pasgeboren kind.
Volledig scherm
Kenneth Stam met echtgenote (midden) en hun pasgeboren kind. © Stephan Jongerius

Gelijkwaardigheid

Dave Ensberg, zoon van voorouders die tot slaaf werden gemaakt, sprak van een bijzonder moment: de eerste keer als Brabanders bijeen om de afschaffing van slavernij door Nederland, 155 jaar geleden te herdenken. ,,Wellicht volgen nu meer Brabantse steden."

Hij memoreerde het leed van vele miljoenen mensen. ,,Maar we moeten ook vooruit kijken. Daarvoor is belangrijk dat we elkaars geschiedenis kennen (...). We staan niet tegenover elkaar, er is geen sprake van schuld, we herdenken vanuit gelijkwaardigheid en liefde."

tekst loopt door onder foto

Burgemeester Theo Weterings legt de eerste van vele kransen.
Volledig scherm
Burgemeester Theo Weterings legt de eerste van vele kransen. © Stephan Jongerius

Identiteit uitdragen

Headley Binderhagel - oud raadslid in Tilburg en 's lands eerste zwarte burgemeester - hekelde de neiging van sommige zwarten om 'vooral naar het verleden te kijken en boos te blijven'. Hij ging nog verder terug, naar de tijd van voor de christelijke jaartelling. ,,De eerste slaven waren toen witte mensen (...). Het is juist de bedoeling samen vooruit te kijken."   

tekst loopt door onder foto 

De genodigden, onder wie burgemeester Theo Weterings en oud-minister Ernst Hirsch Ballin.
Volledig scherm
De genodigden, onder wie burgemeester Theo Weterings en oud-minister Ernst Hirsch Ballin. © Stephan Jongerius

,,Goed om te zien dat er zoveel verschillende mensen zijn", vond  burgemeester Theo Weterings die als eerste een krans legde ter nagedachtenis van de slachtoffers van de slavernij. Hij sprak van 'een diep-donkere bladzijde uit onze geschiedenis die om uitleg vraagt'. ,,We staan in de multiculturele samenleving voor grote uitdagingen, het gaat niet altijd vanzelf. We moeten leren kijken door de ogen van elkaar. Elkaar de vrijheid gunnen om je uit te spreken, je eigen identiteit uit te dragen." Weterings beloofde de organisatie, Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst, dat er in het Vrijheidspark ook een slavernijmonument komt. 

Sorry

In Rotterdam riep burgemeester Aboutaleb het kabinet zaterdag op om excuses te maken voor het slavernijverleden. ,,Ik voelde al eerder de behoefte om sorry te zeggen", zei Diek Timmermans (70) die vanuit Goirle naar de herdenking was gekomen.  ,,Niet dat ik of wij zelf schuld hebben, maar wel voor iets wat onze voorouders hebben gedaan en dat nog steeds gevolgen heeft. Ik wil mijn steentje bijdragen aan het einde van discriminatie en van wit superioriteitsgevoel."  

Tilburg e.o.