Een groot hart met rode rozen, van de dochter van Hennie de Laat, Nina.
Volledig scherm
Een groot hart met rode rozen, van de dochter van Hennie de Laat, Nina. © Tom Tacken

Een hart van rode rozen voor Nina's mama

TILBURG - Het waarom van de dood van Hennie de Laat moet nog beantwoord worden. Maar mooi was haar afscheid.

Hennie de Laat hield van de liedjes van Leen Zijlmans. Van de zomer zong hij nog op een feest voor haar. Nu doet ‘Brabantse Leen’ dat weer, maar dan op haar afscheidsdienst: ‘Ik heb nog zoveel dingen uit te leggen, ik had je nog zoveel willen zeggen, want ik begrijp nu waarom...’

Hennie, een Tilburgse van 58 jaar, werd twee dagen voor kerst dood gevonden in een steegje. Ze bleek door een misdrijf om het leven te zijn gekomen. Vier dagen later hield de politie een 35-jarige Tilburger aan. Maar het waarom van Hennies dood begrijpt nog niemand.

Stille tocht

Nina Mekes, haar dochter van zeventien, organiseerde een week geleden een stille tocht. Tijdens het afscheid spreekt een nicht namens haar. Hennie was een echte mama, klinkt het. Nina toont dat met een enorm boeket van rode rozen in de vorm van een hart. 

Op de begraafplaats in Broekhoven, de volkse wijk waarin Hennie thuis was, waait en miezert het. Capuchons gaan omhoog. ,,Het is sund”, mompelt een man als hij Nina’s hart aan de voet van Hennies kuil passeert. Voor ze de auto stapt, schudt Nina nog wat handjes van bekenden. ,,Het was een mooi afscheid”, fluistert ze dankbaar.

,,Als ik wat troost kan bieden, doe ik dat”, zegt Leen Zijlmans waarom hij ‘ja’ antwoordde toen de ex-man van Hennie hem vroeg te zingen bij de uitvaart. En dus zong Leen: ‘Vergeet niet: morgen komt er weer een nieuwe dag.’ Vandaag is dat alleen zo moeilijk te geloven.

Bloemenzee op de begraafplaats Broekhoven in Tilburg, waar woensdagochtend Hennie de Laat wordt begraven.
Volledig scherm
Bloemenzee op de begraafplaats Broekhoven in Tilburg, waar woensdagochtend Hennie de Laat wordt begraven. © Tom Tacken
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.