Volledig scherm
Lars Brouwers met zijn auto, waarmee hij voor het goede doel naar Sierra Leone rijdt. © ETZ Fotografie & Film/Maria van der Heyden

Een nieuwe hand rolt zo uit de 3D-printer van Lars Brouwers

DEN BOSCH/TILBURG - Kinderen in Sierra Leone die een hand kwijt zijn door oorlogsgeweld, kan een prothese uit een 3D-printer weer 'n toekomst geven. De Tilburgse arts Lars Brouwers levert er die printer hoogstpersoonlijk af.

De jonge geneeskundige (29) is zondag met de auto vanuit zijn woonplaats Den Bosch vertrokken naar Afrika, samen met een vriend die als tropenarts daar blijft. Over drie weken hopen ze aan te komen in Freetown. In de hoofdstad gaan ze een bestaand project voor schoolkinderen ondersteunen. ,,Het is belangrijk dat ontwikkelingen in techniek en innovatie ook in de derde wereld worden geïntroduceerd. Door het overbrengen van onze kennis en de 3D-printer willen we een bijdrage leveren aan de gezondheidszorg. Anders worden de verschillen met de welvarende landen alleen maar groter."

Veel kinderen met een afwijking

Volledig scherm
Een 3d geprinte kunsthand van Lars Brouwers © Lars Brouwers

Brouwers legt vol passie uit hoe zijn missie de kloof tussen arm en rijk weer een beetje kan verkleinen. Dankzij een eenvoudige consumentenprinter van 2.500 euro, kosteloos geleverd door het bedrijf Ultimaker. ,,Veel kinderen hebben door een afwijking voor of tijdens de geboorte alleen een pols of onderarm. Of ze zijn een hand kwijtgeraakt door oorlogsgeweld. De printer maakt in een dag tijd een complete handprothese met vingers die kunnen bewegen. Scharnieren en onverwoestbaar visdraad zorgen voor een stevige grijpfunctie." Bij de printer met software wordt reservemateriaal geleverd en indien nodig is de voorraad snel aangevuld vanuit Nederland.

Zelfs een helpdesk is geregeld. ,,Technische problemen zijn vaak gemakkelijk op afstand te verhelpen, bijvoorbeeld via de app. En als het heel moeilijk is, kan ik een beroep doen op een bevriende collega in het 3D Lab van het Radboud UMC."

Virtual reality

Medio januari begint Brouwers zelf in Nijmegen aan zijn opleiding tot chirurg. Tegelijkertijd gaat hij verder met zijn promotieonderzoek. ,,Ik wil aantonen dat 3D printing kosteneffectief werkt ten opzichte van normale zorg. Daar ben ik al twee jaar mee bezig." Dat zijn wetenschappelijke studie ertoe doet, bleek eerder dit jaar door de toekenning van de Technical Innovation Award 2017 aan Lars Brouwers. ,,De inzet van 3D en ook VR, virtual reality, staat nog in de kinderschoenen, maar is van grote meerwaarde voor de medisch specialisten in de toekomst."

Quote

Veel kinderen hebben door een afwijking voor of tijdens de geboorte alleen een pols of onderarm

Lars Brouwers
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.