Volledig scherm
Struikelstenen gelegd in Tilburg © Rudolf Robben

Een steen als tastbare herinnering aan omgekomen Tilburgse joden

TILBURG - In Tilburg zijn elf zogenaamde struikelstenen gelegd. Ze symboliseren enkele joodse inwoners van Tilburg die de oorlog niet overleefden.

Bedenker van de ‘ Stolpersteine’, in het Nederlands struikelstenen, is de Duitse kunstenaar Günter Demnig. Inmiddels liggen in 21 landen ruim 60.000 stenen. De betonnen stenen zijn afgedekt met een goudkleurige plaat waarin de onder andere de namen van de slachtoffers staan. Rinus Versluis is één van de initiatiefnemers voor de steenleggingen van zondag: ,,voor mij voelt een struikelsteen als een graf, een plek om te bezoeken en te gedenken.” Namens de gemeente Tilburg is wethouder Marcelle Hendrickx aanwezig. In haar speech noemt ze de stenen symbolen van verbinding.

Verschillende aanwezigen zijn zichtbaar ontroerd door de steenleggingen. Dat geldt niet zozeer voor de broers Salomon en Aron Hollander. Zij zijn vanuit Israël gekomen om bij de steenlegging voor hun opa Salomon Hollander en oma Hertha Gottschalk aanwezig te zijn. ,,Wij hadden geen opa en oma, waarom wisten we niet precies. Er werd niet over gepraat. Maar nu ben ik trots op ze: ze worden herdacht en leven voort. Ik vind het zo’n steen dan ook mooier dan een herinnering.”

Tilburg e.o.