Volledig scherm
© anp

Een uittreksel in Tilburg is duur: wat kosten officiële documenten in uw gemeente?

UPDATETILBURG - Een officiële verklaring uit de Basisregistratie Personen nodig? In Tilburg is die het duurst. Gemeenten vragen vaak de hoofdprijs voor een paspoort of uittreksel uit de Basisregistratie Personen.

Tilburg spant de kroon en vraagt het maximale tarief van 18,40 euro voor een uittreksel uit de Basisregistratie Personen, maar er zijn veel meer gemeenten die het hoogst toegestane bedrag vragen voor paspoorten en identiteitsbewijzen. Dat blijkt uit cijfers van  het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen.

Maximumtarief
Voor zowel rijbewijzen, paspoorten als identiteitskaarten geldt een maximumtarief. Voor een paspoort is dat 64,75 euro, voor een identiteitskaart 50,66 euro en voor een rijbewijs betaal je maximaal 38,99 euro. Dit jaar werd het maximumtarief voor zowel een paspoort als voor een identiteitsbewijs met 0,5 procent verhoogd. De kosten voor een rijbewijs bleven gelijk.

Het maximumtarief lijkt bij de meeste gemeenten de standaard te zijn. Bij 324 van de 388 gemeenten ben je het maximale bedrag of het afgeronde tarief van 64,75 euro kwijt voor een nieuw paspoort. En 321 gemeenten hanteren het maximumtarief of het afgeronde bedrag (50,65 euro) voor een identiteitskaart. Verder rekenen 45 gemeenten het maximumtarief voor een rijbewijs, 223 gemeenten gaan voor de afgeronde versie hiervan: 38,95 euro.

Tilburg e.o.