Volledig scherm
ANP Kippa

Eindhovenaar leverde drugs aan Tilburgse Satudarah-leden

* UPDATE 17.15 UUR * BREDA - Op de tweede dag van het zogeheten Akutan-proces kwamen dinsdag drie 'kleinere vissen' aan de beurt. De drie mannen uit Tilburg, Eindhoven, Amsterdam zouden hebben geholpen bij het produceren van synthetische drugs.

De belangrijkste verdachten in het maandag begonnen proces zijn de twee Molukse broers die motorclub Satudarah leiden en hun vice-president. Samen met enkele Litouwers zouden ze synthetische drugs hebben gemaakt en verhandeld.

Boodschappenlijstje
De 71-jarige Eindhovenaar bekende dinsdag dat hij in 2010 en 2011 grote hoeveelheden drugschemicaliën heeft geleverd aan Tilburgse Satudarah-leden. Hij beaamde dat hij ook wist dat de mannen in de drugshandel zaten. De man is eigenaar van een groothandel in chemische grondstoffen in Woensel-Noord. Op zekere dag stond er ene ‘Appie’ bij hem aan de deur, vertelde de Eindhovenaar dinsdag. Met een boodschappenlijstje: methanol, aceton, zwavelzuur, mierenzuur. De ondernemer leverde. „Later wilden ze steeds meer.”

Volgens justitie heeft de man ruim een ton verdiend met de verkoop van de drugschemicaliën. Daarvan kocht hij onder meer dure sieraden voor zijn vriendin. Nadat hij in november 2011 werd opgepakt, samen met de Tilburgse leiders van motorclub Satudarah, legde de Eindhovenaar een bekennende verklaring af.

De rechtbank heeft tien zittingsdagen uitgetrokken voor het proces. Maandag moeten opnieuw enkele verdachten in deze zaak voorkomen. Justitie maakt op 28 november bekend wat voor straffen ze eist tegen de Eindhovenaar en de andere dertien verdachten.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.