Volledig scherm
Kelly Feller door haar vriend in de heupzwaai genomen tijdens optreden van The Explosion Rockets. © René van Peer

Elvis leeft tijdens rock 'n roll festival in Udenhout

UDENHOUT - De gitaarklanken kwamen van ver op je aanwaaien, op weg naar het Tongerloplein in Udenhout. Daar werd zondag voor de derde keer een middag georganiseerd rond de sterfdag van Elvis Presley, rock ’n roll-icoon bij uitstek. ,,We hebben weer geluk”, aldus organisator Cees van den Oetelaar. ,,Er was voor vandaag steeds regen voorspeld. Die komt morgen pas.”

Het is aan alles te merken. Terwijl The Explosion Rockets zich vol enthousiasme werpen op repertoire uit de hoogtijdagen van de rock ’n roll, dansen bezoekers op de vloer voor het podium. Al moeten velen van hen de geboorte van deze muziek zelf hebben meegemaakt, er zijn ook genoeg liefhebbers van beduidend jongere generaties. Kelly Feller (28) is met een aantal vriendinnen helemaal uit het Noord-Hollandse Zwaag aan komen rijden om de band te horen. ,,Ik ben al meer dan tien jaar fan van deze band. Mijn vader organiseerde concerten met rock ’n rollgroepen, dus ik ben met deze muziek opgegroeid. Je kunt er heerlijk op dansen. Dat doe ik meestal samen met mijn vriendje. De sfeer is altijd goed.”

Sfeer

Ze is niet de enige die er zo over denkt. Sommige mensen komen voor de muziek van The Explosion Rockets en Jan de Hont en De Maskers, die om beurten spelen. Maar even zo vaak vertellen ze dat het de sfeer is waar ze op afkomen. Nostalgie naar een tijd die eenvoudiger was, met muziek waar optimisme uit spreekt. ,,Je krijgt energie van die muziek”, zegt Brigitte Jansen uit Tilburg, gekleed in een polkadotjurkje met petticoat. ,,Ik houd van het vlammende gitaarwerk. Het is aantrekkelijk om met deze muziek terug te gaan naar de sfeer van die tijd. En Elvis is toch van alle tijden.”

Tekst loopt door na de foto.

Volledig scherm
Brigitte Jansen. © René van Peer

Jeugd

Cees van den Oetelaar (71) kan het alleen maar beamen. Hij organiseert sinds 2003 concerten met muziek uit het einde van de jaren vijftig, begin zestiger jaren. ,,Ik houd van alle muziek die toen uit Amerika kwam. Het is muziek uit mijn jeugd. Fietsend van Haarsteeg naar Vlijmen op weg naar mijn werk had ik altijd een transistorradio bij me, die ik precies goed moest richten om Radio Veronica te ontvangen.”

Rondom de dansvloer zitten de mensen te genieten. De hoofden knikken op de maat van de muziek. Anderen wiegen met de heupen op nummers van Jerry Lee Lewis, Chuck Berry, en de koning van de rock ’n roll zelf, Elvis Presley.

Volledig scherm
Cees van den Oetelaar. © René van Peer

Tilburg e.o.