Volledig scherm
Vreugde bij het team van Theresia Ontspoort, al greep dat net naast de kampioensbeker bij de eerste stadsquiz van Tilburg. © Theresia Ontspoort

'Erfgoed Tilburg' wint eerste stadsquiz van Tilburg

TILBURG - De allereerste stadsquiz van Tilburg lijkt een terechte winnaar te hebben gekregen. Van een team met de naam 'Erfgoed Tilburg' mag immers een hoge score worden verwacht. 

Dan is het allicht verrassender dat 'Theresia Ontspoort', waaruit toch vooral twijfel aan eigen kunnen lijkt te spreken, maar nét naast het goud greep. 'Erfgoed Tilburg' haalde 1016 punten op. 'Theresia Ontspoort' bleef steken op 1011. Dat was overigens maar één punt meer dan 'Kiwanis Mark en Leij Goirle' op plaats nummer drie.

Johan Stekelenburg Stichting

De uitslag werd zaterdagavond laat bekend gemaakt door burgemeester Theo Weterings in het Koning Willem II Stadion. Er deden 25 teams mee aan de Stadsquiz, georganiseerd door Kiwanis Club Tilburg. Alle 222 vragen hadden op Tilburg betrekking. 

Het inschrijfgeld bedroeg 250 euro. De opbrengst is voor de Johan Stekelenburg Stichting, waarmee Kiwanis het project 'kansarme kinderen ook online' ondersteunt.

Geheim

,,Ons geheim?", stelt Petra Robben als coördinator binnen het team van Erfgoed Tilburg zichzelf de vraag. ,,Kennis, ervaring, samenwerking en zorgvuldigheid."

Met mensen uit Heemkundekring Tilburg, Stadsmuseum Tilburg, Bels Lijntje en De Stijl@Tilburg was het cultureel-historisch gehalte hoog. Aan boord waren ook een architect, George Bedaux, en een fotograaf, Joep Vogels. In Hans Hessels had het team een specialist Tilburgse Taol. Tine van de Weyer was naast kunst en cultuur thuis in de politiek. Monumenten waren bij Ad van Eyck en Loes Jongenelen in goede handen. En Gerard Horvers bracht naast zijn kennis van de stad ook twee dochters mee: uiterst handig met Google voor de actuele onderwerpen. Als back-up stonden Ans Holman en Rob van Putten paraat. 

,,In eerste instantie leken de vragen gemakkelijk te beantwoorden", laat Robben nog weten. ,,Parate kennis van de teamleden was afdoende voor vragen als: Wat is het oudste pand van de Spoorzone? In welk land werkte Peerke Donders? Wie was de eerste burgemeester van Tilburg? Moeilijker waren de vragen over het kenteken van de auto waarmee in 1965 een bankoverval werd gepleegd of het aantal inwoners in Tilburg in 1918. Toch waren het niet alleen historische vragen. Zo werd gevraagd wat de snelste tijd was van deelnemer 4315 bij de afgelopen Ten Miles, of De Wagon in de Spoorzone een eetbar, een eetcafé of een restaria was en welke drie grote winkelformules Tilburg heeft, als enige stad in Zuid-Nederland. Uiterst actueel was de vraag hoeveel stoelen het uitvak van Willem II telde op zaterdag 13 oktober 2018."

Tilburg e.o.