Volledig scherm
De voorpagina van het BD van zaterdag met de rouwadvertentie. © BD

Euthanasieverhaal Eelco in BD maakt veel los

TILBURG - 'Blijf liever uit de publiciteit', zegt iemand. Maar verder is er vooral veel respect en bewondering voor het verhaal dat Tilburger Eelco de Gooijer zaterdag vertelt in het Brabants Dagblad.

De 38-jarige De Gooijer heeft gekozen voor euthanasie, omdat hij het psychisch lijden moe is. De Tilburger is geboren met allerlei vormen van autisme. Een vreugdevol, zingevend leven leiden is voor hem onmogelijk gebleken. „Elke dag word ik wakker en denk ik: ‘Kut, ik leef nog’. Elke avond ga ik slapen en hoop ik dat ik de volgende dag niet meer wakker word.”

,,Respect voor Eelco. Ik vind hem een enorm dappere en krachtige man in de wijze hoe hij met deze problematiek omgaat", zegt Petra op de website van het Brabants Dagblad. ,,Ga in vrede man", zegt Frank, die net als vele anderen vindt dat mensen die lijden aan het leven het recht hebben om op een waardige manier uit het leven te stappen. Marie kan weinig waardering opbrengen voor het verhaal van Eelco. ,,Wat een egoïsme. Fijne boodschap voor mijn 19-jarige autistische zoon: houd er maar mee op, want het wordt toch niets."

Ook de voorpagina van de zaterdagkrant, met daarop een rouwadvertentie van een overlijden dat nog moet plaatsvinden, maakt veel los op internet en sociale media. Indrukwekkend vindt de één, een ander noemt het de meest waardeloze voorpagina ooit.

Hoofdredacteur Lucas van Houtert van het BD spreekt in een hoofdredactioneel schrijven op dezelfde voorpagina van een 'bizarre, confronterende en pijnlijke voorpagina'. ,,We hebben hem toch gemaakt. Met Eelco's instemming. Omdat het een bizar, confronterend en pijnlijk fenomeen is waar we over schrijven. En omdat Eelco niet alleen is."
Het Brabants Dagblad hoort graag wat het verhaal van Eelco bij u losmaakt. Reageer onder dit artikel of via oproep@bd.nl. Lees zaterdag 29 oktober een zeven pagina's tellende productie over Eelco de Gooijer in het Brabants Dagblad of in de digitale krant.

Op http://www.broedplaatsz.nl bloggen en twitteren zorggebruikers over hun ervaringen. Van 3 personen is een portret gemaakt. Een inkijkje in het hun leven. Dit is er een van. Open, eerlijk, direct, een lach, een traan, reflectie. Dat zijn de woorden die bij dit portret horen. Wil je meer informatie over dit portret of hem gebruiken voor een voorlichting, bijeenkomst of andere vertoning, neem dan contact op met eelco via edegooijer013@broedplaatsz.nl volg ons op twitter: @edegooijer013 @broedplaatsz

Tilburg e.o.