Volledig scherm
Het pamflet dat uitgedeeld werd. © Jasper Harthoorn/BD

FNV en chroom 6-slachtoffers delen pamfletten uit aan raadsleden Tilburg

TILBURG - De gemeente Tilburg moet burgers die zijn blootgesteld aan chroom 6 tegemoet komen. Om die eis kracht bij te zetten deelden leden van FNV Uitkeringsgerechtigden en een groep van zo'n 30 slachtoffers flyers uit aan het college van B en W en leden van de Tilburgse gemeenteraad.

De gedupeerden laten in het pamflet weten dat er niets deugde aan het re-integratietraject, waarbij ze oude treinen moesten schuren. Later zou blijken dat chroom 6 in de verf zat. Ook moesten ze met asbest werken. Beschermingsmiddelen waren er niet, of, als ze er al waren, volstrekt ontoereikend. Hierdoor kregen de slachtoffers te maken met 'hoge piekbelastingen aan giftige stoffen'.

Geen reactie
Met de actie wil het FNV de druk houden op portefeuillewethouders Erik de Ridder en Marcelle Hendrickx. Eerder stuurden ze namelijk ook al een brief naar de gemeente. ,,We hebben echter nog geen reactie mogen ontvangen. Door de raadsleden dit pamflet aan te bieden, willen we ze de mensen achter de brieven laten zien", stelt Willem Banning van FNV uitkeringsgerechtigden.

De Ridder geeft aan dat slachtoffers van chroom 6 geduld moeten hebben, hoe lastig dat ook is. ,,Het gaat niet om een incident, dit dossier kent een looptijd van 2004 tot 2011. Dat vergt zorgvuldig onderzoek, waar een onafhankelijke onderzoekscommissie voor is samengesteld."

Lees meer over chroom-6 in ons dossier op bd.nl/chroom-6. Lees ook de brief van de FNV.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.