Volledig scherm
Frans Linders en zijn echtgenote bij de voorpremière van 'Loyaal. Maar waaraan?' © Tom Tacken

Frans Linders (95) werd hét gezicht van het Tilburgs studentenverzet

UPDATETILBURG/OSS - Op 95-jarige leeftijd is Frans Linders overleden. De inwoner van Oss speelde een prominente rol in de documentaire 'Loyaal! Maar waaraan?' over het Tilburgse studentenverzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Die docu werd door Omroep Brabant uitgezonden. Linders overleed donderdag in zijn woonplaats.

Veel studenten van de Handelshogeschool in Tilburg (de voorloper van de Tilburgse universiteit) weigerden zich in de oorlog loyaal aan de Duitsers te verklaren. ,,Dat verdomden we", gaf Linders aan. Vervolgens moesten de studenten, waaronder Linders, zich melden voor dwangarbeid bij de Arbeitseinsatz. Onderduiken wilde de student economie niet, want dat kon leiden tot represailles op familieleden. Linders werkte twee jaar aan de lopende band in het Duitse stadje Dessel. Uiteindelijk overleefden 22 studenten van de universiteit het niet door de dwangarbeid of door werk in het verzet. Linders overleefde de zware omstandigheden wél. In de laatste jaren groeide hij uit tot hét gezicht van het Tilburgse studentenverzet.

Tekst loopt door na de video.

Op latere leeftijd verkaste Linders naar Oss, waar hij onder meer economisch directeur van het Sint Anna Ziekenhuis werd. Linders behoorde tevens tot het trio dat aan de wieg stond van de Sibeliusflat in Oss. Het gebouw was onder andere bedoeld voor ex-werknemers van Akzo/Organon die hun pensioengerechtigde leeftijd bereikt hadden en snakten naar een zorgeloze oude dag.

Ridder

De laatste jaren van zijn leven woonde Linders met zijn vrouw Ine zelf op ECR Sibelius. Het echtpaar deed veel vrijwilligerswerk in de ouderenzorg. Frans ontving daarvoor in 1996 nog een koninklijke onderscheiding. Hij was trots op het wooncomplex: ,,Sibelius is nog steeds iets waar senioren iets aan hebben, hopelijk blijft deze instelling wél behouden voor Oss.", zei hij vorig jaar in gesprek met deze krant. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.