Volledig scherm
Het team van IQUdenhout heeft niet alleen de verplichte vlag gemaakt, maar ieder lid heeft ook een mooi schilderij gemaakt. © Marlies Van Iersel

Geen bier, maar kannen met ranja op tafel bij eerste Kinderdorpsquiz Udenhout

UDENHOUT - De eerste Kinderdorpsquiz in de regio was zondag 7 oktober, in Udenhout. De makers van de Dorpsquiz voor de groten, aangevuld met leerkracht Koen Stroucken, draaiden afgelopen weken een quiz in elkaar voor kinderen van groep 6 tot en met de eerste klas van de middelbare school.Twaalf teams van minstens tien deelnemers doen al mee. 

Volledig scherm
opperste concentratie bij de Funnys, een van de teams van Kinderdorpsquiz Udenhout © Marlies Van Iersel

De kinderquiz lijkt veel op zijn grotere broer: zo is er een quizboek, zijn er binnen- en buitenopdrachten en moeten opdrachten op bepaalde tijden ingeleverd worden. Ook de sfeer is vergelijkbaar: tafels bezaaid met tablets en mobieltjes, pen en papier en schalen met chips en snoep. Waar de ouderen een biertje drinken staan hier de kannen met ranja. 

Bij Pippa van de Plas in huis zitten de Funny's bij elkaar, tien kinderen van groep 7a van de Achthoevenschool. ,,Wij hebben net een Kahoot gedaan op school. Dat is een quiz waar je meteen een uitslag bij krijgt. Dat doen wij op school ook wel eens", zegt Pippa. 

Emily, Pippa's moeder en andere moeders zijn erbij voor de coördinatie van de vragen. ,,Dat wordt vanuit de organisatie ook aangegeven, om structuur aan te geven en de taken goed te verdelen,' zegt Emily.

Libdub

Op een andere plek in Udenhout is het zoeken naar het team IQUdenhout.  De hele bubs zit op de trampoline, hun hoofdjes piepen af en toe boven de haag uit. Ze doen een libdub, goed Engels voor het maken van een filmpje terwijl ze iets zingen of playbacken. Dikke pret! 

De kinderen van IQUdenhout hebben ook hun ouders meegebracht naar het huis, waar onder andere Lars en Sven zich buigen over de vraag wat een zwart schaap is. Zou het het leukste of het minst leuke schaap zijn? De twee denken het laatst. 

Vader Harrie van den Dungen: ,,We hebben de groep een uurtje eerder bijeen laten komen, zodat ze eerst goed konden 'rausen' en dan kalm aan de vragen zouden beginnen. Het werkt wel."

Boven de oven tikt een timer de seconden weg. Lekker stressen hoort nu eenmaal bij een dorpsquiz, voor groot en ook voor klein.

Tilburg e.o.