Volledig scherm
Dankzij de 'wonderhoning' van dokter Robert Laheij genas Annie Liebregts van haar chronische darminfectie © Brabants Dagblad

Geen diarree meer dankzij honing, Annie (72) is Tilburgs ziekenhuis dankbaar: ‘Ik kan alles weer’

TILBURG - Annie Liebregts werd dankzij een darmspoeling met honing verlost van een chronische diarree. Een wereldprimeur, meent de Tilburgse maag-darm-leverarts Robert Laheij.

Honing stond nooit in het keukenkastje bij Annie Liebregts (72) in Middelbeers. Maar nu is ze vaste klant bij de imkers in de buurt. Want het stroperige bijengoedje hielp haar van de diarree af. ,,Ik kan alles weer en durf overal naartoe te gaan."

Wonderbaarlijk
Met veel genoegen hoort dokter Robert Laheij het verhaal van zijn wonderbaarlijk genezen patiënte aan. De maag-darm-leverarts van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis kreeg de hardnekkige darminfectie met honing onder de knie.

,,Hoe? Door de darmen te spoelen met verdunde honing van de manukastruik uit Nieuw-Zeeland. Voor zover mij bekend is mevrouw de eerste darmpatiënt ter wereld die we dankzij deze honing klachtenvrij hebben gekregen", verklaart de Tilburgse specialist, zelf een bescheiden hobby-imker. De studie die leidde tot het opmerkelijke succes werd daarom recent gepubliceerd in het medisch tijdschrift International Journal of Antimicrobial Agents.

'Ik zat aan huis gekluisterd'
Annie Liebregts werd al jaren behandeld voor problemen aan haar kaak. Om de ontbotting tegen te gaan, kreeg ze via het infuus bifosfonaat toegediend. Ze had ook steeds last van kaakontstekingen en slikte antibiotica, maar daardoor zijn vermoedelijk de darmklachten gekomen. ,,De darmflora was zo ernstig verstoord door de schadelijke bacterie clostridium difficele dat antibiotica niet of nauwelijks meer werkten", aldus Laheij.

Een jaar lang leed de Beerse vrouw aan chronische diarree met alle gevolgen van dien. ,,Ik zat aan huis gekluisterd. Kwam de deur niet uit. Naar een verjaardagsfeestje gaan, durfde ik niet. Ik droeg pampers uit voorzorg, want soms was de nood zo hoog dat ik de wc niet eens haalde." Het voorstel van de mdl-arts om een zogeheten fecestransplantatie toe te passen, waarbij poep van een gezond mens in de darmen wordt ingebracht, zag ze niet zitten. ,,Nou ja, alleen als er echt geen andere mogelijkheid was."

Verdunning
Die bleek er dus wel te zijn, zij het experimenteel. Dr. Laheij: ,,Ik wist al uit eigen microbiologisch onderzoek in het laboratorium dat honing deze specifieke bacterie doodt. Na zeven, acht jaar wachten, zag ik nu een patiënt die in aanmerking kwam voor behandeling met manukahoning, waarvan de werkzaamheid dus bewezen was. Ik heb de eerste keer de darmen gespoeld met een lage dosering van vijf procent honing, maar toen kwamen de klachten na een week alweer terug. Bij de tweede keer spoelen ben ik naar een verdunning met vijftien procent honing gegaan."

En sindsdien is Annie Liebregts verlost van haar chronische diarree. ,,Ik heb nu bijna een jaar geen darmklachten meer. Ik kan weer een pilsje drinken en een bitterbal eten zonder bang te zijn dat ik daar achteraf last van krijg."

Dokter Laheij is ervan overtuigd dat medicinale honing ook doeltreffend zal zijn bij de bestrijding van andere veelvoorkomende bacteriën, zoals de bekende mrsa ofwel ziekenhuisbacterie. ,,We gaan er in elk geval meer onderzoek naar doen."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.