Volledig scherm
© BD

Geheime route van Koningsdag in Tilburg ligt op straat

TILBURG - De route die Willem-Alexander en Máxima op Koningsdag in Tilburg gaan lopen, ligt op straat. De gemeente Tilburg is daarmee ernstig in verlegenheid gebracht.

Het Brabants Dagblad ontdekte dat een voorlopige presentatie van het programma, inclusief routekaartjes, in het bezit is van meerdere personen buiten de kring van vertrouwelingen in de organisatie. De kaartjes bevatten onder meer posities van politie en hulpdiensten, beveiligingscamera's en roadblocks.

Veiligheid in het geding
De route mag formeel pas bekend worden als alle veiligheidsrisico's minutieus in kaart zijn gebracht. Dat stond begin maart gepland. Voortijdig bekend worden van de route brengt de veiligheid van de Koninklijke Familie en het publiek in het geding en kan tot heroverweging leiden, zo waarschuwden woordvoerders van de gemeente eerder. Nadat bekend werd dat de route is uitgelekt, weigerde de gemeente op verdere vragen in te gaan. ,,Alles is nog concept en zou nog compleet kunnen veranderen", meldde ze wel in een schriftelijke verklaring.

Volgens terrorisme- en veiligheidsexpert Glenn Schoen heeft Tilburg een flink probleem. Als de gegevens in verkeerde handen komen, kunnen eventuele aanslagplegers rekening houden met de strategie van de beveiligers.

Zorgwekkend
Ook het Brabants Dagblad beschikt over de presentatie met de routes, maar heeft besloten die vooralsnog niet te publiceren. ,,We melden wel dat de route in de stad rondzwerft omdat we dat zorgwekkend vinden. Maar we willen op geen enkele manier de beveiliging verstoren van de koninklijke familie én de tienduizenden mensen die straks langs de kant staan", aldus hoofdredacteur Lucas van Houtert in een toelichting.

Volledig scherm
Den Bosch. Koning Willem-Alexander en koningin Maxima tijdens hun bezoek aan Brabant. © ANP
Een zeldzaam interview met de prinsesjes, die onder de indruk zijn van "alles" én de parade tijdens hun bezoek aan Zwolle op Koningsdag:

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.