Volledig scherm

Gekrakeel rond een Varkenshuis

Vrij 24 mei: Het Varkenshuis heeft de tuin van het Factorium op het oog als verblijfplaats voor twee varkens. In de hoop dat het initiatief daar niet met een flinke smak de deksel op de snuit krijgt.

door Bas Vermeer

Ten eerste: er is nog niets zeker over de komst van de varkens naar de binnenstad. Het managementteam van Factorium beslist volgende week pas of ze er wel varkens willen hebben. Ook wordt er nog met omwonenden gesproken.

Het gaat om een project waarbij de buurtbewoners (hulpboeren) zorgen voor twee varkens. Om die na een jaar op te eten. In navolging van projecten in Rotterdam en Annerveenschekanaal.

Lijkt vooral een mooi initiatief. Buurt bij elkaar brengen, mensen iets bewuster maken van waar het eten vandaan komt. Voor een impressie: deze reportage van EenVandaag, vanaf minuut 5.

Maar het Varkenshuis maakt soms nogal extreme reacties op. Bijna een jaar geleden was er een uiterst grimmige bewonersavond in wijk Zorgvlied. Daar kwam de buurt bijeen (veertig man) om te luisteren naar het plan voor een Varkenshuis aan het Burgemeester van de Mortelplein.

Nu ja, luisteren? Een luidruchtige meerderheid was faliekant tegen.

De argumenten van de buurtbewoners tegen de komst liepen zeer uiteen.

Logische zorgen: de vrees voor ongedierte dat op de varkens afkomt, de ziektes die de dieren zouden verspreiden tot aan vandalisme. 'Die varkens worden daar door hangjongeren gejend, dat doe je ze niet aan'.

Maar ook absurde: zorgen over ontsnappende varkens die 'op de Ringbaan West voor dodelijk ongelukken zorgen'. Uitgesproken op een manier die er geen twijfel over liet bestaan dat zoiets zou gebeuren.

Je mag het er niet mee eens zijn, uiteraard. Discussie: altijd goed.

Maar die avond was er geen discussie mogelijk. De kunstenaars kregen geen enkele kans, een dertigtal tegenstanders was echt woedend. Alleen de rieken en toortsen ontbraken.

Nu pakten de kunstenaars het ook niet echt handig aan: er werd er al min of meer medegedeeld 'hier komt het huis', zonder dat de buurt om een mening was gevraagd. Bij de vorige locatie (Bomenbuurt) werd er wel naar de omwonenden geluisterd.
En de buurt? Die zei nee. Dus nu hoopt het Varkenshuis naar de Factorium-tuin te verkassen.

Maar ja, wat kun je eigenlijk tegen de komst van twee varkens hebben?

Dieren die nog geen vijftig jaar geleden gewoon in de tuin werden gehouden. Middenin de stad, restjes geven en dan met een speciale gelegenheid op tafel. Door de plaatselijke slager afgemaakt.

Ziektes? Dat valt wel mee.

Het argument dat - wellicht - zwaarder weegt: waarom doe je dit? Twee varkens een jaar lang laten vetmesten door de buurt en dan dood maken. Nu ja: het schept een band, sociale cohesie, aldus de kunstenaars. Meer nog: het laat zien waar voedsel vandaan komt. En dat ze een beter leven zullen hebben dan in een veestal staat buiten kijf.

Toch maakt het Varkenshuis heftige reacties los bij mensen. Terwijl je als je naar de projecten in Rotterdam en Annerveenschekanaal juist een beeld krijgt van een bijzonder project.

Goed, mocht het bij de tuin van de Factorium weer niet lukken: ik stel bij deze mijn balkon beschikbaar.

Tilburg e.o.