Volledig scherm
De zevende statie van het kruiswegpark van Peerke Donders ('Jezus valt voor de tweede maal') is zwaar gehavend door de westerse storm die donderdag over het land raasde © Paul Spapens

Gevallen Jezus ontsnapt in Tilburgs kruiswegpark maar net aan de storm

FOTOSERIETILBURG - Een van de veertien staties in het kruiswegpark van Peerke Donders in Tilburg-Noord heeft tijdens de westerse storm van donderdag zware averij opgelopen. Ook het paviljoen, waarvan de museumexpositie onlangs werd vernieuwd, heeft schade. 

Het is de zevende statie die getroffen is: 'Jezus valt voor de tweede maal onder het kruis'. Jezus zelf, op handen en voeten, is ongehavend gebleven. Een zware tak stopte net boven zijn rug. Maar Jezus' kruis en de drie andere figuren van het tafereel zijn zwaar geschonden. De Stichting Petrus Donders Tilburg, die het park met paviljoen beheert, gaat nu eerst de verzekering inschakelen en vervolgens onderzoeken hoe het religieus erfgoed kan worden gerestaureerd. 

Ingezegend

In 1926 werd de kruisweg ingezegend, maar pas na de oorlog waren alle staties klaar. Ze zijn gemaakt in het atelier Sint Lucas van P. Verbraak aan de Noordstraat in Tilburg. ,,De staties drukken de sterke relatie tussen Tilburg en Peerke Donders uit", legt Paul Spapens namens de stichting uit. ,,De kunstwerken zijn bekostigd door de parochies en de kloosters. De nu vernielde zevende statie is gefinancierd door de parochies Korvel, St. Anna en Trouwlaan." Op Goede Vrijdag wordt traditioneel de kruisweg biddend afgelegd door een groot multicultureel gezelschap. 

Het park hoort in Tilburg-Noord bij het nagebouwde geboortehuisje van Peerke Donders. Als museum is het Peerke Donders Paviljoen ingericht. Onlangs werd de expositie vernieuwd. Een vallende boom lijkt aan het dak ook schade te hebben toegebracht. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.