Volledig scherm
© Peter Hilz

GGz Breburg naar rechter om tarief specialistische jeugdzorg

TILBURG - Uit onvrede over het tarief voor zeer specialistische jeugdhulp heeft GGz Breburg een kort geding aangespannen tegen de gemeente Tilburg. Die wil in elk geval voorkomen dat de zorg voor kinderen in de regio Hart van Brabant in gevaar komt.  

Het conflict is gerezen rond de inkoop van specialistische jeugdhulp voor het nieuwe jaar. Tilburg verzorgt die voor alle negen gemeenten in deze regio.Het gaat volgens de gemeente in totaal om een kleine 700 kinderen en jeugdigen met ernstige psychische en psychiatrische problematiek. Het kan gaan om intensieve ambulante hulpverlening, intensieve, gespecialiseerde pedagogische thuishulp, dagopvang en 24-uurszorg. 

Het geding zet de lopende aanbestedingsprocedure fors onder druk. De inschrijving is gesloten, de voorlopige gunning zou op 13 oktober plaatsvinden. De rechtszaak is gepland op 30 oktober, een uitspraak is pas half november te verwachten. 

Terughoudend

Beide partijen zijn terughoudend met informatie. Ze hopen er voor het geding nog uit te komen. De gemeente benadrukt dat ze tarieven hanteert die door de Vereniging Nederlandse Gemeenten worden gehanteerd. ,,Van concrete dreiging dat bepaalde zorg ophoudt, is nog geen sprake", zegt een woordvoerster, ,,maar we kijken alvast wel of we kunnen terugvallen op andere aanbieders."

GGz Breburg wil niets kwijt over het conflict. De jeugd-ggz heeft zich er van meet af aan tegen verzet dat ze ook onder gemeentelijke jeugdzorg zou gaan vallen. In een open brief aan de minister van VWS luidde kinder- en jeugdpsychiater Menno Oosterhof deze week nog de noodklok over de gevolgen.   

Tilburg e.o.