De stal aan het Boterpad, toen nog in aanbouw.
Volledig scherm
De stal aan het Boterpad, toen nog in aanbouw. © nvt

Goirlese stierenstal levert Tilburgers zonnestroom

GOIRLE -  Voor Tilburgers die zelf op hun dak geen zonnestroom kunnen opwekken is er een uitwijkmogelijkheid: in Goirle. Op de nieuwe veestal aan het Boterpad in het gebied Bakertand komen 700 zonnepanelen die als aandelen beschikbaar zijn voor leden van de nieuwe coöperatie Energiefabriek Oude Leij.

Wie aandelen koopt (één per paneel, kosten 325 euro) mag 15 jaar lang energiebelasting aftrekken over de opgewekte energie. Dat komt op dit moment neer op bijna tweederde van de energieprijs, ofwel een rendement van 6 procent. Dat heeft initiatiefnemer Energiefabriek013 berekend.

Dit project van 'zon van andermans dak' is het eerste Tilburgse via de zogeheten postcoderoosregeling.  De deelnemers moeten in dit geval wonen in een van de postcodegebieden 5017, 5018, 5021, 5022, 5026, 5051 en 5053. Ook delen van Goirle vallen daaronder.  Op 31 januari is er een informatieavond in wijkcentrum Koningshaven in Tilburg.

De eigenaar van de stal, Corné van Roessel, werkt graag mee aan het initiatief. ,,Ons bedrijf De Walhoeve wil duurzaamheid uitstralen en allianties met de omgeving aangaan. Er is veel ruimte op het dak, dat ook heel gunstig ligt." Van Roessel heeft in de stal 60 stieren staan, en 30 vleeskoeien als logés. Er is ruimte voor 150 runderen. 

Twee andere veehouders binnen de gemeente Goirle gingen hem met zonnepanelen op staldaken voor andere burgers al voor: Van Roessel van De Regte Heijden (600 panelen) en Van den Abbeelen aan de Brakel (532), beide in Riel. De coöperatie DuurzaamRielGoirle zette deze projecten op. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.