Volledig scherm
De leerlingen maken een aangepast menu voor Wereldvoedseldag. © Joris Buijs/Beeld Werkt

'Gooi je jouw portemonnee ook bij het afval?'

TILBURG - De Nederlandse consument gooit nog jaarlijks 2,5 miljard euro aan voedsel weg, maar als het aan de nieuwe lichting horecastudenten van De Rooi Pannen ligt, gaat deze verspilling drastisch verminderen. Te beginnen met een speciaal menu ter ere van Wereldvoedseldag.

Het menu bestaat uit gekookte ham van scharrelvarken als voorgerecht, een hoofdgerecht van quiche van quinoa en een perenclafoutis als nagerecht. Kleinere hoeveelheden dan gemiddeld, maar genoeg voor een voedzame maaltijd. ,,Restaurants en mensen thuis gooien zoveel eten weg, dat is echt doodzonde”, aldus kookdocent Wim Kint (50). ,,Als wij allemaal de hoeveelheden en ingrediënten zoals in ons menu zouden aanhouden creëren we een eerlijke en wereldwijde voedselverdeling."

Zonde
Nog veel restaurants willen volgens de docent niet meteen aan die kleinere hoeveelheden. Ze serveren liever te veel dan te weinig eten, terwijl dat volgens Laurens van Rossem (18) echt onnodig is. ,,Bij mijn bijbaantje loop ik geregeld met halfvolle borden terug de keuken in terwijl zelfs de klanten zeggen dat ze het zonde vinden”, aldus de serveerder in opleiding. ,,Het gaat, zeker hier op de opleiding, om de smaak. Als die goed is hoef je niet een overvol bord uit te serveren.”

Het menu wordt van maandag 17 oktober tot en met vrijdag 21 oktober geserveerd in het restaurant van De Rooi Pannen en kost 12,50 euro.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.