Grondstof voor 15 miljoen pillen in Tilburgse wijk: 'Zeer brandbaar, giftig en explosief'

TILBURG - In een loods aan de Lambert de Wijsstraat in Tilburg zijn woensdag aan het begin van de avond grondstoffen gevonden voor synthetische drugs. Het gaat om 3200 liter, waarmee volgens de politie met het toevoegen van één extra stof MDMA voor 15 miljoen XTC-pillen gemaakt kan worden. 

Het gaat volgens de politie om materiaal dat zeer brandbaar, giftig en explosief was. De drugs heeft verwerkt in xtc-pillen, die ongeveer 4 euro per stuk kosten, een straatwaarde van zo'n 60 miljoen euro. Ook is er in de loods 25 kilo illegaal vuurwerk gevonden. Al het materiaal is in beslag genomen. 

De loods staat enigszins verscholen achter een huis in de woonwijk Goirke. Het gaat om een vrij grote ruimte, waar pallets met zestien ingesealde tonnen vloeistoffen staan. De Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) was aanwezig om het materiaal te onderzoeken. Tegen 23.00 uur op woensdagavond waren alle in beslag genomen materialen meegenomen.

Verder stonden er veel werkspullen in de loods, zoals heftrucks en aanhangers. Het lijkt erop dat de grondstoffen hier tijdelijk werden geplaatst. Er zijn geen spullen gevonden die duiden op een drugslab in de loods. 

Volledig scherm
De LFO van de politie doet onderzoek bij de drugsvaten in de loods aan de Lambert de Wijsstraat. © BD

Geen aanhoudingen

Volledig scherm
De inhoud is volgens de stickers op de tonnen zeer gevaarlijk. © BD

Bij de loods waren twee mannen toen de politie binnenviel. Eén van hen is de eigenaar van de loods. Hij zegt dat de stoffen niet van hem zijn en heeft de politie rondgeleid in de hal. De twee mannen zijn woensdagavond dan ook niet aangehouden. Wel doet de recherche verder onderzoek.

De politie kwam de loods op het spoor na een tip. De inval hoort bij de grote Operatie Impact, die dinsdag begon. Agenten vielen binnen in tientallen drugspanden in Zuid-Nederland en België. Samen met de vondst van materiaal voor 42.000 kilo amfetamine in Waspik, dinsdagmiddag, is deze vondst aan de Lambert de Wijsstraat één van de grootste vondsten.

Zwaar vuurwerk

In dezelfde loods aan de Lambert de Wijsstraat werd in 2015 een grote hoeveelheid hennep en 5.000 kilo illegaal vuurwerk gevonden. Daarbij werden toen Tilburgers van destijds 48 en 58 jaar aangehouden.  

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.