Grote Rebelse Tilburgse
Voorleesmarathon: 'Iedereen verdient een ereplaats'

TILBURG - Honderd verhalen over de meest inspirerende vrouwen uit de wereldgeschiedenis passeerden de revue tijdens de Grote Rebelse Tilburgse Voorleesmarathon in de Bibliotheek Centrum Tilburg. De boodschap: 'Future is Female’.

‘I am a superwoman’ klinkt uit de luidsprekers van de bibliotheek in Tilburg. Met haar loepzuivere zangstem neemt de Tilburgse zangeres Kizzy haar publiek, dat voornamelijk bestaat uit vrouwen en meisjes, mee in de wereld van de sterke, onafhankelijke vrouw. ,,Yes, I am”, zingt Kizzy, gevolgd door ,,yes, she is” door de enige man die op dat moment in het gezelschap te vinden is.

Honderden toeschouwers zijn er niet, maar daar gaat het volgens organisator en programmamaker van Bibliotheek Midden Brabant Eef van Eerdewijk niet om. ,,Wat belangrijk is, is dat er iets in beweging wordt gezet.”

Het idee om het thema ‘Future is Female’ afgelopen zaterdagmiddag op de kaart te zetten, ontstond naar aanleiding van het boek ‘Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes’, een verhalenbundel over verschillende beroemde vrouwen uit de geschiedenis. ,,We zijn opgegroeid met het denken in hokjes. Jongens dragen blauw, meisjes roze. Daar moeten we ons bewust van worden.”

Tijdens de voorleesmarathon waren twintig lokale bekendheden aanwezig, waaronder de Tilburgse actrice Anouk Maas. Eén favoriet uit het boek heeft ze niet: ,,Cleopatra, Coco Chanel… wat mij betreft verdient ieder van hen een ereplaats.”

Volledig scherm
Kizzy bij het optreden in de bibliotheek. © Sabine Doevendans
  1. Geschiedenis
    PREMIUM

    Geschiede­nis

    U weet het natuurlijk wel, en u hebt de olijven dus al in huis gehaald, maar voor die enkele cultuurbarbaar die het niet standaard op de mentale evenementenkalender heeft staan: vandaag vieren we de stichtingsdag van Rome. Op 21 april, in 753 voor Christus, werden daar de eerste piketpaaltjes de grond in geslagen. U kent het verhaal: de tweeling Romulus en Remus, op dubieuze wijze verwekt door oorlogsgod Mars, werd in een mandje op de Tiber gezet, spoelde aan, werd opgevoed door een wolvin en zette zich neder in een nederzetting. Zo ging dat vroeger. En toen de vraag kwam naar wie de stad vernoemd moest worden, maakte Romulus zijn broer van kant. Einde discussie. Het werd Rome.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.