Volledig scherm
Guus Meeuwis (rechts) met roze ambassadeurssjerp in de Muziekids Studio. © Beeld werkt

Guus Meeuwis helpt ziekte even te vergeten in Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis

TILBURG - Er viel zaterdagmiddag veel te vieren in het Elisabeth-Twee Stedenziekenhuis(ETZ) in Tilburg. De Muziekids Studio vierde zijn derde verjaardag, Guus Meeuwis werd ambassadeur van de stichting en er is een nieuw magazine. Maar er werd natuurlijk ook muziek gemaakt.

Normaal gesproken zal het liedje niet in het repertoire van Guus Meeuwis voorkomen, maar zaterdagmiddag zong de Tilburgse zanger vol overgave mee met 'Ik zag twee beren broodjes smeren'. Niet op een poppodium of in een concertzaal, maar in de Muziekids Studio in het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis (ETZ), die drie jaar bestaat. Even later volgde nog 'Het is een nacht', met een orkest van begeleiders en (zieke) kinderen, want daar is het allemaal om te doen. Zoals Geeke Huberts (11), die vanwege een eetstoornis drie weken in een ziekenhuisbed lag en nu nog af en toe op bezoek komt in de muziekruimte. ,,Dit is het enige leuke aan het ziekenhuis. Ik zing heel graag, vooral 'Castle on the Hill' van Ed Sheeran, maar 'Brabant' vind ik ook een leuk liedje."

De naamgever van de studio sprak zelf van een daverend succes. ,,Geweldig om hier te zijn. Het draait om muziek in plaats van ziekte. De ruimte biedt troost en vrolijkheid. Een simpel maar briljant idee."

Stress kwijtraken

Dat beaamt kinderarts Ineke Reijnen. ,,Kinderen raken hier de stress kwijt. Ze vergeten even dat ze ziek zijn door muziek te maken. Dan zie je verbazing en vrolijkheid en op deze manier kunnen kinderen zich op andere gebieden ontwikkelen. Een grote meerwaarde."

De zanger nam donaties in ontvangst, zoals muziekinstrumenten van dweilorkest Feestbende uit Cromvoirt.  Meeuwis gaat zelf een aantal keer per jaar op bezoek in zijn eigen studio. ,,In de stad ben ik wel eens aangesproken door een arts die vertelde hoeveel goeds deze ruimte doet. Dat is zo tastbaar en eigenlijk de ultieme beloning."

Tilburg e.o.