Protest op de publieks tribune tegen het gebruikte Chroom 6 tijdens een raadsvergadering
Volledig scherm
Protest op de publieks tribune tegen het gebruikte Chroom 6 tijdens een raadsvergadering © Beeld Werkt/Joris Buijs

Harde conclusie RIVM: Defensie aansprakelijk voor chroom-6-slachtoffers

TILBURG - Defensie is als werkgever aansprakelijk voor de gezondheidsklachten die medewerkers hebben opgelopen tijdens werkzaamheden met de kankerverwekkende stof chroom-6. Dat blijkt uit de conclusie van een groot onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De NOS en De Limburger hebben het onderzoek in handen en melden dat het ministerie wist van de kankerverwekkende effecten, maar dit niet deelde met werknemers en bedrijfsartsen.  Ook zorgde defensie niet voor een veilige werkplek, omdat het ontbrak aan goede ventilatie en er te weinig beschermende maskers waren. 

Volgens het onderzoek kan het giftige chroom-6 onder meer longkanker, neus- en neusbijholtekanker, astma, maagkanker en chronische longaandoeningen veroorzaken.

Het onderzoek loopt vooruit op de affaire in Tilburg waar werklozen verplicht werden treinen op te knappen waarop chroom-6 verf zat. Hierover loopt apart  onderzoek door de onafhankelijke commissie Van der Velden. Die werkt nauw samen met het RIVM. De uitslag van dit onderzoek wordt later dit jaar verwacht. 

'De weg ligt nu open voor een definitieve schaderegeling voor zieke werknemers', meldt de NOS. De afgelopen weken hebben militaire vakbonden daar met het ministerie over gesproken. Meer over de inhoud wordt maandag duidelijk, als het RIVM-onderzoek officieel wordt gepresenteerd.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.