Volledig scherm
Harrie Scholtze © Tom Tacken/BD

Harrie van Kiskes, zo kennen ze Harrie Scholtze in Udenhout

DE BIJNAAMUDENHOUT - Je achternaam is Scholtze en vroeger riepen ze wel eens 'hé Schol'. Maar daarmee kwalificeert Harrie Scholtze, 84 jaar jong te Udenhout, zich niet voor deze serie over bijnamen.

Zijn vader - 'een échte kastelein', zegt Harrie - had langs het spoor een café genaamd De Schol: dat lijkt er al op. In zijn aanleunwoning bij de Eikelaar drukt Harrie zijn peuken uit in een delftsblauwe asbak van De Schol, terwijl hij met zijn pen lange halen trekt door een boekje met woordzoekers. ,,Personeel kwam hij niet tekort. Alle acht kinderen en hun aanhang hielpen mee. Ik heb ook lang als ober gewerkt."

Vader heette Kees en zo komen we dan uit bij de naam waarmee Harrie tot in alle uithoeken van het land furore maakte, maar vooral in de eigen Haozenpot, zoals Udenhout in carnavalstijden heet. Harrie Scholtze kennen ze er nog altijd als 'Harrie van Kiskes'. Meer een artiestennaam dan een bijnaam, maar alla.

,,Ik heb dertig jaar aan tonnepraot gedaan. 'Harrie van Kiskes' was een boerke, die wel altijd wist wat er speelde in een dorp. Meestal ging ik van daarvoor eerst nog even bij een kastelein langs."

Pauselijke onderscheiding

Aan een spijker naast zijn bed hangen 92 carnavalsonderscheidingen. Niet aan Harrie van Kiskes, maar aan Henrico Scholtze kende de paus zijn onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice toe. Harrie verzorgde namelijk dertig jaar lang lezingen voor ouders die een kind hadden verloren. Hij wist waar hij over sprak. Het portret van zijn verongelukte dochter siert ook een muur, net als dat van zijn vrouw die twee maanden voor hun gouden bruiloft stierf. ,,Zomaar ineens", zucht Harrie van Kiskes.

Kent u ook iemand met een bijzondere bijnaam? Mail redactie.tilburg@bd.nl

Volledig scherm
De asbak van café-restaurant-zaal De Schol in Udenhout © Tom Tacken/BD

Tilburg e.o.