Volledig scherm
© anp

Hart van Brabant: extra inzet op kindermishandeling

TILBURG - De Regio hart van Brabant gaat extra inzet plegen om kindermishandeling te beteugelen. Ondanks alle aandacht voor dat probleem, ondanks alle verbetertrajecten, is er de afgelopen vier jaar geen kind minder mishandeld, zo staat in een notitie te lezen.  

Een speciale taskforce onder leiding van de Tilburgse wethouder Marcelle Hendrickx (D66, jeugdzorg) gaat zich hard maken voor een krachtdadige aanpak van kindermishandeling. Hiervoor wordt dit jaar 15.000 euro uitgetrokken. 'Sneller en effectiever' zijn sleutelwoorden. 

De taskforce richt zich speciaal op groepen 'vergeten' kinderen: kinderen in de opvang, Roma-kinderen, slachtoffers van kindhuwelijken, kinderen zonder documenten. 

Zorgmeldingen

Veilig Thuis kreeg vorig jaar in deze regio 3.514 adviesvragen en 1949 meldingen binnen over huiselijk geweld en kindermishandeling. De politie registreerde 1025 zorgmeldingen jeugd. 

Er worden nieuwe manieren van werken aangekondigd, onder meer om de bureaucratie te verminderen. Door adviesvragen bij Veilig Thuis anders te registreren wil de gemeente Tilburg voorkomen dat meerdere zorgen over hetzelfde kind niet worden herkend. Zo nodig moet ook sneller een gezinsvoogd in een gezin worden ingezet. 

Tilburg e.o.