Volledig scherm
Villa De Roselaer aan de Bosscheweg in Berkel-Enschot moet volgens de heemkundekring op de monumentenlijst (foto: funda.nl) © Rudolf Robben

Heemkundekring vreest sloop Berkel-Enschotse villa De Roselaer, wil pand snel op monumentenlijst

BERKEL-ENSCHOT - Villa De Roselaer aan de Bosscheweg 96 in Berkel-Enschot moet versneld op de gemeentelijke monumentenlijst komen om sloop te voorkomen. 

Heemkundekring De Kleine Meijerij heeft deze week een brief met die strekking  gestuurd aan het Tilburgse college van B en W. Volgens de brief is het pand een 'documentair werk van de architect en voor ontwikkeling van de lintbebouwing langs de Bosscheweg' en moet het daarom behouden worden. 

Het pand staat sinds kort te koop en volgens de verkooptekst mag de huidige woning verbouwd en zelfs gesloopt worden, zo is in de brief te lezen. De huidige staat van het pand is erg slecht, zo erkent ook de Heemkundekring. Sloop moet echter volgens hen voorkomen worden vanwege de expressionistische bouw-kenmerken zoals het dak, de stalen kozijnen en het metselwerk van de villa. 

Jan Rebel

Deze is in 1937 ontworpen door Jan Rebel, destijds architect in Laren en wiens architectenbureau nog steeds bestaat. De Heemkundekring ziet het pand graag terug op de Tilburgse monumentenlijst. Mocht dat niet kunnen, dan zou de gemeente de sloop tegen moeten houden danwel de koper de voorwaarde van 'gelijke historische herbouw' op te leggen.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Burgemeester Weterings tevreden over Sinterklaasintocht Tilburg: ‘De juiste keuze gemaakt’
    VIDEO

    Burgemees­ter Weterings tevreden over Sinter­klaas­in­tocht Tilburg: ‘De juiste keuze gemaakt’

    TILBURG - Burgemeester Theo Weterings stelt dat de gemeente Tilburg de juiste keuze heeft gemaakt door de demonstratie tegen Zwarte Piet niet toe te staan langs de route van de Sinterklaasintocht. Hij betreurt het dat een groep tegenstanders de toegestane demonstratie alsnog probeerde te verstoren. ,,Maar je had er niet aan moeten denken als dit incident zich in het centrum langs de route had afgespeeld.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.