Volledig scherm
Een maquette van het ontwerp dat het meest kansrijk wordt geacht © Roy van der Lee /BD

Herinnering aan kasteel Durendael moet op het water terugkeren in Oisterwijk

OISTERWIJK - Er is al een straat naar vernoemd, net als een middelbare school. Dus vinden ze het bij Stichting Duurzaamheidsvallei niet meer dan logisch dat ook kasteel Durendael terugkeert in Oisterwijk. Maandag werd met de gemeente overlegd over de haalbaarheid van dat plan.

Foto’s of tekeningen van het kasteel zijn nooit gevonden. De enige informatie die beschikbaar is, stamt uit oude geschriften. Op basis daarvan is bepaald waar het kasteel moet hebben gestaan. En dat is precies in een flauwe bocht van de Voorste Stroom, de waterweg die in de loop der jaren regelmatig is verplaatst.

Studenten van de opleiding Helicon hebben in totaal tien ontwerpen gemaakt om een tastbare herinnering in het buitengebied te laten terugkomen. Daarvan zijn er nu nog twee over, waar ook maquettes van zijn gemaakt. In beide gevallen komen de contouren van het kasteel terug met houten palen. In de eerste variant staan die gewoon op de bodem. In de tweede variant wordt de bodem verhoogd en kan op vlonders tussen de oude muren worden gelopen.

Tilburg e.o.