Volledig scherm

Het geheim van Tilburg (column Smaakmakers)

Er was eens een onbetekenend provinciestadje. De inwoners werkten hard, vooral voor het geld van de textielbaronnen, en luisterden op zondag trouw naar de pastoor.

Veel hoop op iets beters hadden ze niet. Toen kwamen de Spoorwegen. Ze brachten de buitenwereld binnen en nieuw werkvolk met vakbonden die deden aan 'verheffing van den arbeider'. Pastoor en textielbaron zagen hun alleenheerschappij knarsetandend ondergraven. Vooruitgang.
In de Eerste Wereldoorlog werd de jonge kunstenaar-soldaat Theo van Doesburg ingekwartierd bij de stad. Hij ontmoette er spoorwegbeambte Antony Kok en een vriendschap ontstond. Ze bespraken hoe die arbeiders nu eigenlijk moesten worden verheven. En ze organiseerden in wat nu café Central is de eerste niet-katholieke culturele soirees van de stad, ongehoord avant-garde.
Theo tekende hun ideeën op in een tijdschrift: De Stijl. Ze kregen navolging: een internationale invloedrijke kunststroming ontstond. Theo werd er beroemd mee en vooral ook een andere kameraad: Piet Mondriaan. Hun werken hangen in Den Haag en New York en elders in de wereld.
Anno 2012 waardeert de hele wereld De Stijl. En wordt er aan De Stijl veel verdiend. Maar bijna niemand weet, ook in het voormalige provinciestadje zelf niet, dat hier De Stijl ontstond. Nu, bijna honderd jaar later, is het tijd om Tilburgers dit cruciale stuk van hun geschiedenis terug te geven. Niet met een lullige plaquette maar met het ontwikkelen van de Spoorzone in de stijl van De Stijl.
Niet weer donkere fantasieloze blokkendozen maar speelse, gebruikersvriendelijke gebouwen in heldere primaire kleuren. Denk je eens in hoe dat eruit gaat zien. En hoeveel aandacht (en geld) dat gaat trekken. Goed voor Tilburg. En Tilburgers. Volker-Wessels ziet het alvast wel zitten. Architecten ook. En Fontys? Ben benieuwd…...
Veerle Slegers woont in Tilburg-Noord, is Statenlid voor de SP en was ook fractievoorzitter voor die partij in de gemeenteraad.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.