Volledig scherm
Bij de Nieuwe Hoef op landgoed Gorp en Roovert nam een omgewaaide boom een stuk van de weg mee. © Wim de Jong/Brabants Landschap

'Het is dramatisch in de bossen': duizenden bomen legden bij storm het loodje

UPDATEGOIRLE - ,,Hier en daar is het dramatisch." In de bossen tussen Riel en Esbeek hebben bij de storm van donderdag duizenden bomen het loodje gelegd, zegt Wim de Jong van het Brabants Landschap. 

,,Daar zijn behoorlijk wat monumentale bomen bij. Vooral bij de Nieuwe Hoef op landgoed Gorp en Rovert en de Nieuwkerksedijk bij de Regte Heide zijn veel grote om gegaan. Het verschilt wel per locatie. Het lijkt wel alsof de windvlagen banen hebben getrokken."  

De schade is volgens De Jong veel groter dan bij andere stormen in de afgelopen jaren. Drie zaagploegen en een houtbreker zijn vrijdagochtend aan de gang gegaan om bomen die in de weg liggen weg te halen. Op sommige plekken hebben de kluiten van omgewaaide reuzen ook hele stukken verharding meegenomen. 

In de omgeving van Oisterwijk heeft de storm het meest huis gehouden in de omgeving van de Huisvennen, nabij de Kampina. Fijnsparren knapten er als luciferhoutjes af. Het oorlogsmonument ter plekke bleef onbeschadigd. 

De schade in de Oisterwijkse bossen valt mee, zegt een woordvoerster van Natuurmonumenten. ,,De meeste bomen vielen ook nog de goede kant in. En dat vinden we eigenlijk prima: dood hout is goed voor een bos." Een gelukje bij de vleermuizenschuur: een vallende boom miste die op een haar na. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.