'Het liefst praat ik met mensen voor hun overlijden'

TILBURG -  In het Tilburgse Duvelhok vond zondag de eerste uitvaartinspiratiebeurs plaats. Onder meer aparte kisten, urnen en andere herdenkingsmogelijkheden waren er te zien.Anky van Hest is een van de bezoekers. ,,Iedereen heeft een eigen manier van rouwverwerking.”  

Volledig scherm
Bijzondere patronen op grafkisten. © Jan van Eijndhoven
Volledig scherm
Mensen kunnen mooie plaatsen uitkiezen om begraven te worden. © Jan van Eijndhoven
Volledig scherm
Van kaarsen tot urnen en kisten tot begraafplaatsen. Overal is keuze in. © Jan van Eijndhoven

Veel verschillende kraampjes staan opgesteld op de eerste uitvaartinspiratiebeurs in het Tilburgse Duvelhok. Waaronder die van de Bossche kunstenares Nadia Gonegai (48) die urnen maakt die, bij de juiste lichtinval, het gezicht van de overledene tonen. ,,Mensen willen niet altijd over de dood van hun dierbaren praten. Nabestaanden willen de overledene wel graag bij zich houden maar wel zo discreet mogelijk. Deze urnen dragen daaraan bij omdat het op het eerste gezicht lijkt op een normaal beeld maar in feite het gezicht van de overledene laat zien.”

 Tussen de bezoekers loopt de 57-jarige Tilburgse Anky van Hest. Na een carrière als directiesecretaresse wil ze een uitvaartonderneming opzetten. ,,Ik wil dat eigenlijk al een hele tijd. Op deze beurs wil ik me oriënteren wat de mogelijkheden zijn. Belangrijkste is dat iedereen op hun eigen manier afscheid neemt omdat dit de enige en juiste manier van het rouwproces is.” 

Om dit mogelijk te maken, wil Van Hest zich op een specifieke doelgroep richten. ,,Graag zou ik met mensen willen praten voor ze overlijden. Dus terminaal zieken of mensen die euthanasie willen plegen. Dan weet je zeker wat de persoon wil.”

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.