Volledig scherm
Aydin C. (links) en zijn advocaat Robert Malewicz in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. © Petra Urban

Hoge Raad: Aydin C. mag worden uitgeleverd aan Canada

DEN HAAG - Van de Hoge Raad mag Aydin C. worden uitgeleverd aan Canada, het land dat hem wil berechten voor zijn rol in de zaak-Amanda Todd.

De Hoge Raad oordeelde dinsdag in een door C.’s advocaat Robert Malewicz aangespannen cassatiezaak dat er geen beletsels zijn die de uitlevering van de 38-jarige Tilburger in de weg staan. Canada deed er een tijd over om het arrestatiebevel voor C. naar Den Haag te sturen, maar ook dat blijkt inmiddels dus geregeld. Het is uiteindelijk aan de minister van Justitie om te bepalen of Nederland C. ook echt naar Canada stuurt.

De Tilburgse 'webcampedo' werd vorige maand in Nederland al veroordeeld tot 10 jaar en 243 dagen celstraf voor het via internet afpersen van tientallen jonge meisjes en een aantal volwassen mannen. C. gebruikte zo'n negentig alter ego's om vooral minderjarige meisjes voor de webcam uit de kleren te praten en ze daarna te chanteren. Als de meisjes weigerden 'shows' voor hem op te voeren, stuurde hij daadwerkelijk naaktfoto's naar hun vrienden en familie, hoezeer ze ook smeekten dat niet te doen.

Amanda Todd (15) pleegde in 2012 uiteindelijk zelfmoord, nadat C. beelden van haar onder klasgenoten had verspreid. Todd werd zo gepest dat ze het leven niet meer zag zitten. Canada wil Aydin C. niet berechten voor betrokkenheid bij de dood van het meisje, maar wel voor het verspreiden van kinderporno en afpersing.

Een woordvoerder van Justitie in Canada zegt dat het proces overzees pas zal beginnen als het hoger beroep van C. in Nederland is afgerond. Dat laatste kan nog wel eventjes duren.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.