Volledig scherm
De cover van de meest recente Univers als magazine. © Ben Ackermans/BD

Hoofdredacteur universiteitsmedium Univers op non-actief

TILBURG - Hoofdredacteur Francine Bardoel is op non-actief bij Univers, onafhankelijk nieuwsmedium over de Tilburgse universiteit. Een groot deel van de redactie is het vertrouwen in haar kwijt. Er is sprake van 'een onwerkbare situatie'.

De universiteit, haar werkgever, heeft dat Bardoel laten weten. Die meldde zich vervolgens ziek.

Concrete aanleiding is hoe Bardoel handelde nadat Univers in november op de website een column plaatste van hoogleraar Harrie Verbon over de #metoo-discussie. Daarover ontstond binnen de universiteitsgemeenschap veel commotie. De top van Tilburg University distantieerde zich van de inhoud.

De hoofdredacteur liet in het tumult dat op de gewraakte column volgde niet de daadkracht en het gezag zien die de redactie van haar verwacht, constateerde de redactieraad van Univers. Die ziet onafhankelijk toe op het functioneren van de redactie.

,,De kwestie-Verbon was beslissend, maar was onderdeel van meer", zegt voorzitter Wiel Schmetz van de redactieraad. ,,Vanuit de redactie werd ons duidelijk dat daar al langer problemen waren over Bardoels visie, aansturing en management. Er is op ons advies een gesprek over gevoerd, maar het bleek onoverkomelijk. We hebben aan de werkgever bevestigd dat de situatie onwerkbaar was geworden. De beslissing over hoe het verder moet ligt daar."

De redactieraad heeft het College van Bestuur van Tilburg University volgens Schmetz wel op het hart gedrukt 'hier goed mee om te gaan'. ,,Het is natuurlijk heel verdrietig."

De universiteitstop wil niet op de kwestie ingaan, zegt een woordvoerster. Ook Francine Bardoel verkiest op dit moment te zwijgen.

De gewraakte column van Verbon staat nog op de Univers-website. De hoogleraar betoogt daarin dat de #metoo-discusssie veel te ver is doorgeschoten. Bardoel nam het voor de vrijheid van de columnist op, anderen gaven hem in artikelen tegengas. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.