Volledig scherm
© screenshot site Doncurado

Horecanieuws: Mercado/Taberna Doncurado aan Piushaven

Wo 16 jan: Mooi nieuws voor de liefhebbers van Spanje; binnenkort opent Doncurado de deuren aan de Piushaven. Een winkel en een restaurant ineen, met alleen maar Spaanse producten. Hammen, kazen, wijnen.

door Rik Goverde

Doncurado wordt ingericht in de sfeer van de Spaanse (overdekte) mercado, in het oude pakhuis dat onderdeel is van nieuwbouwproject De Admiraal aan de Piushaven. Op dit moment wordt er druk verbouwd, de ondernemers hopen rond half februari open te gaan.

Het wordt geen tapas-restaurant, benadrukt een van de initiatiefnemers Onno Jansen. "Het is een winkel en horeca onder een dak, een mercado en taberna die in elkaar overlopen. De winkel wordt ongeveer 70 vierkante meter, het horeca-gedeelte ook, met veertig zitplaatsen. Alles is Spaans; de bieren op de tap, de wijnen, de kazen, de ham, de thee, koffie. We krijgen ham in de hele prijsrange, van Serrano tot de exclusieve Bellota. Klanten kunnen de producten kopen voor thuis, maar ook ter plekke klaar laten maken. Broodje Manchego, broodje Jamon."

Jansen gaat Doncurado uitbaten samen met Paul Sommer. Beiden getogen Tilburgers, beiden hebben enige tijd in Spanje gewoond en beiden hebben ervaring in de horeca. Wat ze met Spanje hebben? Het simpele, het ongedwongene, de liefde voor eten. Sommer "Die sfeer willen we ook aan de Piushaven brengen."

Sommer werkte jaren in Cher en was tot augustus vorig jaar de chefkok bij restaurant Más aan de Oude Markt. Doncurado krijgt geen volwaardige restaurant-keuken, de producten uit de winkel worden klaargemaakt achter de bar. In principe gaat Doncurado open tussen 9 en 18 uur, met een uitloop naar de avond op vrijdag en zaterdag. In de zomer is de zaak ook op zondagen 's avonds open.

De twee ondernemers wilden per se aan de Piushaven zitten. "Ik kan geen plek bedenken waar je mooier zit, in Tilburg", zegt Sommer. "Aan het water, in de zomer ligt het vol met bootjes. We krijgen een terras van zo'n zeventig vierkante meter, vergelijkbaar met het terras van Burgemeester Jansen. Het is een oud pakhuis, de pilaren en het plafond blijven zichtbaar."

De twee zijn vol vertrouwen, ondanks de crisis. Je moet niet de zoveelste kroeg openen in deze tijden, zeggen ze. Jansen: "Maar als je met iets onderscheidends komt... We zijn heel positief."

Tilburg e.o.