Volledig scherm
© Eldridge Pentury

Horecastewards en speciale verlichting moeten Tilburgs uitgaansgeweld indammen

TILBURG - Met de inzet van twee horecastewards, speciale verlichting, extra politiecontroles op routes richting het centrum, en een hardere aanpak van raddraaiers wil Tilburg het aantal geweldsincidenten in het uitgaansgebied de komende tijd terugdringen.

De lokale driehoek (justitie, politie en burgemeester) heeft hiervoor een plan opgesteld. Want het lukt, ondanks eerdere maatregelen, nog onvoldoende om het geweld terug te dringen, aldus burgemeester Peter Noordanus. In 2011 ging het 286 keer mis, in 2018 moet het aantal incidenten zijn teruggebracht tot de helft.

Maatregelen
Voor de aanpak van de verlichting heeft Tilburg in Eindhoven gekeken, waar op Stratumseind al langer met deze vorm van 'sfeer' wordt geëxperimenteerd.

De twee horecastewards gaan op vrijdag en zaterdag op pad. Dit zijn medewerkers van een beveiligingsbedrijf die zijn opgeleid tot straatcoach. Hun taak wordt het aanspreken van mensen die zich vervelend gedragen en het vroegtijdig sussen van mogelijke opstootjes. In onder meer Rotterdam en Amersfoort wordt al langer met succes op deze manier gewerkt.

Tilburg e.o.