Volledig scherm
Huib Buijssen. Foto Joris Buijs/BeeldWerkt

Huib (20) reist als Pokémon-trainer de wereld rond

TILBURG - Het begon een kleine twintig jaar geleden met Ash, Pikachu en twee spelletjes voor de GameBoy. Maar wie denkt dat de ooit razend populaire Pokémon-rage daarmee ophield, heeft het mis.

door Roy van der Lee

Inmiddels zijn er 721 van die wezentjes, die het nog altijd tegen elkaar opnemen in spelletjes van Nintendo. En die zijn echt niet alleen voor kinderen. Tilburger Huib Buijssen (20) weet er alles van.​ Hij is de beste Pokémon-trainer van Nederland en neemt het dit weekend in Milaan op tegen honderden anderen.
De student bedrijfseconomie steekt elke dag 2 tot 3 uur in zijn passie.

​Nachtmerrie
Buijssen begon ooit op de GameBoy Advance met het spel Pokémon Ruby. Via internet kwam hij in contact met tegenstanders uit de hele wereld. Twee jaar geleden trok hij naar zijn eerste grote toernooi, in het Engelse Birmingham. Dat liep, ondanks zijn goede resultaten, uit op een nachtmerrie.

"Het was verschrikkelijk slecht georganiseerd", weet hij nog. "In een grote fabriekshal speelden honderden trainers tegen elkaar op de Nintendo DS. Vooral jongens van mijn leeftijd, maar ook wel ouderen. Ons werd verteld dat de spelers in twee poules werden ingedeeld. De beste acht van elke poule mochten door naar de grote finale in Vancouver. Ik werd veertiende en ging naar huis. Pas later kwam ik erachter dat ze toch geen poules hadden gemaakt, maar alles op één hoop hadden gegooid. Ik mocht dus naar Vancouver als ik was gebleven. Dat doet nog steeds pijn."

'Beetje nerdy'
Maar Buijssen bleef doorgaan. Inmiddels is hij op toernooien geweest in Bochum en Milaan. Door zijn goede ranking mag hij zich de beste van Nederland noemen. Zijn specialisme is het dubbel-gevecht, waarin twee van zijn Pokémon het tegelijkertijd opnemen tegen twee van de tegenstander. "Het is een tactisch steekspel. Je ben constant bezig het beste team uit te zoeken en tikjes uit te delen. Daarom gaat het nooit vervelen. Zeker niet als je een doel voor ogen hebt, zoals een toernooi."

"Een beetje nerdy is het natuurlijk wel. Op de middelbare school hing ik ook niet aan de grote klok dat ik zoveel Pokémon speelde, uit angst voor plagerijen. Inmiddels is dat over. Veel mensen hebben het zelf vroeger ook gespeeld en vinden het juist wel cool dat ik nu zo goed ben."

Als Buijssen dit weekend bij de beste 16 van Europa eindigt, mag hij op kosten van Nintendo naar een toernooi in Boston. Zo niet, dan reist hij op eigen kosten af naar The States.

Pokemon World Championships 2014 Finale:

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.