Volledig scherm
Sluis 3, op deze foto nog in aanbouw, is al klaar. Op dit stuk is het Wilhelminakanaal al bevaarbaar voor de grootste containerschepen. © Jeroen de Jong / Beeld Werkt

'Huizen in Reeshof lopen geen gevaar'

TILBURG - Rijkswaterstaat is ervan overtuigd: de woningen in Reeshof lopen geen gevaar op constructieschade wanneer sluis 2 in het Wilhelminakanaal wordt gesloopt en het kanaalpeil en de grondwaterstand dalen. 

Dat concludeert de overheidsinstantie uit rapporten van externe deskundigen. Die hebben onderzocht  wat de effecten zouden zijn van de zogeheten 'laagwaterpeilvariant'.  

De rapporten, die het BD heeft ingezien, liggen deze of volgende week op tafel bij de stuurgroep Verbreding Wilhelminakanaal. Die moet  een principebesluit nemen over de verdieping en verbreding van het laatste stuk kanaal ter hoogte van Reeshof. Dat advies gaat naar de nieuwe minister van Infrastructuur, Cora van Nieuwenhuizen (VVD).

Andere optie

De gemeente Tilburg en de provincie maken deel uit van de stuurgroep. Tot dusver koersen zij af op een andere oplossing: kanaalverbreding in combinatie met vernieuwen van sluis 2. Een eerder laagwaterpeil-voorstel van Rijkswaterstaat verdween in de prullenbak, omdat de risico's op verzakking van huizen in Reeshof te hoog zouden zijn.

Na nieuwe, veel uitgebreidere onderzoeken denkt Rijkswaterstaat dat het toch kan.  Het wordt een 'technisch realistisch alternatief' genoemd. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.