Volledig scherm
Van links naar rechts: debatleider Veerle Slegers, burgemeester Jan Boelhouwer en Pieter Tops. © René Van Der Lee

'In Tilburgse drugswereld gaat per jaar 1,5 miljard om'

TILBURG - In de Tilburgse drugswereld gaat jaarlijks 1,5 tot 2 miljard euro om. Dat zei Pieter Tops, hoogleraar bestuurskunde, donderdagavond tijdens een debat over de lokale drugseconomie in Tilburg.

Tops doet al enkele jaren onderzoek naar de georganiseerde misdaad en komt volgend jaar ook met een boek over de Tilburgse drugswereld. Politie en gemeente schatten de omzet van de Tilburgse hennepteelt eerder op 800 miljoen euro.

'Verschrikkelijk veel geld'
Volgens Tops zijn de verdiensten in de wereld van de synthetische drugs zeker zo groot. Zo komt hij aan zijn schatting van anderhalf tot twee miljard euro. ,,Een kwart van de Tilburgse middenstand zou failliet gaan als dat allemaal wegvalt. Er valt verschrikkelijk veel geld mee te verdienen. Dat is ook een sociaal probleem, want de drugswereld is een grimmige, onaangename wereld".

Jan Boelhouwer, burgemeester van Gilze en Rijen, voegde daar aan toe dat de drugscriminaliteit knaagt aan de 'geloofwaardigheid van het bestuur'. Het is voor hem de reden om openlijk stelling te nemen tegen de drugspraktijken in zijn gemeente en de rest van Brabant.

Tilburg e.o.