Volledig scherm
Eelco tijdens zijn euthanasie. © Jesse van Venrooij

Indringende docu over de laatste momenten van Eelco

TILBURG - Bijna een jaar na het overlijden van Eelco de Gooijer is er een documentaire in de maak. De Gooijer greep zijn keuze voor euthanasie aan om de discussie over psychische lijden op gang te brengen.

Dat deed de toen 38-jarige Tilburger onder meer door zijn verhaal te vertellen in het Brabants Dagblad. Daarnaast vroeg Eelco filmmaker Jesse van Venrooij om hem te volgen in de laatste weken van zijn leven. Van Venrooij, die een achtergrond heeft als welzijnswerker, sprak ook uitgebreid met de 'achterblijvers': Eelco's vader en moeder, een goede vriendin en haar zoontje. 

Tekst gaat verder onder de video.

't Is goed zo', gaat de documentaire heten, naar de laatste woorden van Eelco. Nou ja, eigenlijk waren zijn laatste woorden ‘‘t is…’ en had de Tilburger de kracht niet meer om zijn zin af te maken. Maar dat het wat hem betreft goed wás, daarover geen twijfel. ,,Eelco wilde zó graag”, zegt moeder Monique. ,,Ik heb hem zelden zo ontspannen gezien als op die dag.” 

Indringend

In de documentaire van Van Venrooij schetsen een paar scènes indringend hoe het was om te leven met een zoon als Eelco. Vader Bert die bij station Tilburg-West kijkt naar een langsdenderende trein. Monique bij het kanaal. Plekken waar Eelco beter niet kon komen, omdat hij er weleens in de verleiding zou kunnen worden gebracht. Ook de finale Eelco's leven - de uitvoering van de euthanasie - komt in beeld.

Lees hier alle verhalen terug over Eelco de Gooijer, en zijn besluit om uit het leven te stappen

Van Venrooij maakte zes jaar geleden al eens een filmportret van De Gooijer, toen om een beeld te geven van het dagelijks leven van iemand die worstelt met psychische problemen. Sindsdien hadden de twee regelmatig contact. Van Venrooij: ,,We konden het goed met elkaar vinden, maar echt vrienden waren we ook weer niet. Door die eerste film vertrouwde hij mij, daarom vroeg hij me ook om deze documentaire te maken. Maar dat had voor hem echt een functie: het op gang brengen van het debat over euthanasie bij psychisch lijden.”

Tekst gaat verder onder de foto

Op 10 februari is er een voorpremière van de documentaire bij de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde. De officiële première is in het weekend van 23 februari, op het Eindhovense festival Docfeed.

Om er zijn docu te perfectioneren, heeft Van Venrooij (32) nog extra financiering nodig. Daarom is hij op cinecrowd.com/eelco een crowdfundingscampagne begonnen. Particulieren, organisaties en bedrijven kunnen hun duit in het zakje doen. Wie in verhouding veel bijdraagt, krijgt daar ook iets voor terug. Bijvoorbeeld een exclusieve vertoning van de documentaire in het bijzijn van betrokkenen.

Volledig scherm
Een jaar geleden maakte Eelco de Gooijer in het Brabants Dagblad bekend dat hij uit het leven wilde stappen. © Eric Schreurs
Volledig scherm
Een jaar geleden maakte Eelco de Gooijer in het Brabants Dagblad bekend dat hij uit het leven wilde stappen. © Eric Schreurs
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.