Volledig scherm
© Thinkstock

Initiatiefnemers bijstandsproef Tilburg: verander regels

TILBURG - De door staatssecretaris Jetta Klijnsma vastgestelde regels voor het Tilburgse 'vertrouwensexperiment' gaan voorbij aan de bedoeling van de proef. Dat stelt de initiatiefgroep vertrouwensexperiment in een brief aan de Tweede Kamercommissie.

De vastgestelde regels maken het experiment weliswaar wettelijk mogelijk, maar zorgt dat het idee achter de proef niet wordt getoetst. Namelijk de bijstand socialer en stimulerender te maken, met minder regels en meer keuzevrijheid bij de mens zelf. De briefschrijvers stellen dat de regels zorgen voor een 'afgeknepen' inrichting van het experiment, dat minder kennis oplevert dan bij ruimere regels.

Struikelpunt
Het optuigen van de 'intensiveringsgroep', waarbij bijstandsgerechtigden strenger worden gecontroleerd, ziet de initiatiefgroep als struikelpunt. Ze schrijft: ,,Vertegenwoordigers van de Tilburgse bijstandsgerechtigden geven duidelijk aan dat geen enkele uitkeringsgerechtigde zal deelnemen aan een experiment waarin een reële kans bestaat dat je ingedeeld wordt bij een groep die strenger gecontroleerd wordt, waar hogere sancties gelden en waaruit je je niet tussentijds uit mag terugtrekken."

Daarom dringt de groep erop aan de bedoeling van het experiment te onderschrijven, de invulling van de intensiveringsgroep anders te regelen en deelnemers van het experiment ten alle tijde de mogelijkheid te bieden te stoppen met het experiment.

Experiment
De kritiek op de regels waarin gemeenten mogen experimenteren, is niet nieuw. Eerder gaven wetenschappers van de verschillende deelnemende universiteiten al aan niet uit de voeten te kunnen met de bewuste Algemene Maatregel van Besuur, waarin de kaders aan het experiment worden gesteld.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.