Volledig scherm

Irritaties bij posten die auto's weerden

TILBURG - Met één verkeersregelaar die tijdens de Autovrije Zondag op zijngezicht werd geslagen, viel de agressie gisteren mee. "Er waren nietmeer incidenten dan in een normaal weekeinde", aldus een woordvoerdervan de politie. "Maar er was wel heel wat irritatie over en weer bij deverschillende stop-posten. Mensen die niet wilden begrijpen dat ze er dezezondag niet in mochten."

Verbaal geweld en bedreigingen klonken dan ook bij veel posten waar automobilisten gisteren in de stad moesten stoppen. Op de drukste plaatsen werden de 110 verkeersregelaars bijgestaan door veiligheidsmensen. Automobilisten die zelf besloten om hekken weg te halen om door te kunnen rijden, wat op een aantal plekken gebeurde, kunnen alsnog een boete verwachten. Ook werd besloten om de hekken, die de auto's uit de stad hielden, een halfuur eerder weg te halen dan was gepland.

Het door sommigen verwachte wegblijven van winkelend publiek tijdens de autovrije koopzondag gebeurde niet. "Iets minder druk was het dan op een normale koopzondag", aldus winkelier Leo Kuijsten, "maar het was een goede keuze om toch gewoon open te zijn." Slechts een twintigtal winkels hield in de Tilburgse Heuvelstraat de deur op slot.

De organisatie van festival ZXZW, dat dit jaar voor het eerst activiteiten op poten zette voor de autovrije dag, doet volgend jaar weer mee. "Het autoloze geeft een meerwaarde aan het festival en vice versa", zegt directielid Joost Heijthuijsen. "Van stoepkrijten tot concerten; alles werd erg goed bezocht."

Tilburg e.o.