Volledig scherm
Jacqueline Govaert is minder krampachtig dan vroeger. © rv

Jacqueline Govaert durft Krezip-nostalgie weer te omarmen: 'Wees trots op die liedjes'

HAARLEM/KAATSHEUVEL - Met haar derde album Lighthearted Years is Jacqueline Govaert (35), geboren in Kaatsheuvel, bijna net zo lang solo-artieste als ze zangeres van Krezip was. De tijd geeft haar ruimte haar verleden weer te omarmen. ,,Ik vraag me weleens af waarom ik daar zo moeilijk over deed."

Twee songs op het nieuwe album van Jacqueline Govaert gaan expliciet over haar jaren als zangeres van nederrockband Krezip. De liedjes Old Records en Falling ademen verbazing, vertedering en vooral warme nostalgie over het zestal dat als tieners vanuit Tilburg Nederland veroverde met montere alternatieve pop en vooral die ene hit: I Would Stay.

Quote

Ik wilde me echt afzetten tegen de band.

Jacqueline Govaert

De gezelligste band van Nederland, zo stond Krezip - gevormd met klasgenoten van de Tilburgse rockacademie - begin deze eeuw te boek. Maar, zo vertelde Govaert later, de kleedkamer was soms ook een bolwerk van spanning. Toen Krezip zichzelf in 2009 ophief, was het vooral Govaert die haast leek te hebben bij het achter zich laten van haar vorige betrekking. 

De schrijfster van die songs, inmiddels 35 en moeder van een zoon en dochter, moet er smakelijk om lachen. ,,Ik wilde me echt afzetten tegen de band, duidelijk maken dat er een nieuwe periode was aangebroken. " 

Tijdens haar laatste theatertournee dook na zes jaar stilte ook I Would Stay weer op.  ,,Het voelt weer goed om het te spelen. Nu denk ik: doe een beetje relaxed en wees trots op die liedjes."

Nostalgie

Ze vertelt met genoegen over de tweejaarlijkse diners die de bandleden beleggen. Alleen maar gezellig, zegt ze. Niet alle leden zijn nog actief in de muziek. Zus Anne is bijvoorbeeld de horeca in gegaan. Aan de andere kant speelde gitarist Jan-Peter Hoekstra in de band van Douwe Bob in de finale van het Eurovisie Songfestival.  Aan de dinertafel wordt, zo zegt ze, nooit over een Krezip-reünie op het podium gesproken. ,,Daarover beginnen altijd alleen andere mensen. Wij vinden het veel te leuk om over vroeger te mijmeren."

Haar aandacht gaat daarom vooralsnog volledig naar het album dat twee weken geleden uitkwam, Lighthearted Years, net als voorganger Songs to Soothe geschreven aan de piano op de zolder van haar huis in Haarlem. Het resultaat komt ook overeen: een stemmige pianopopplaat waarop de geest van Govaerts idool Carole King rondwaart. ,,Ik heb met Songs to Soothe echt mijn vorm gevonden", constateert ze opgewekt. ,,En ik wilde daarmee verder. "

Liveconcert: o.a 2 maart, Mezz, Breda (uitverkocht).

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.